ПО-ЗДРАВИ ДНЕС - Онлайн списанието за здравословен живот


Болници

Български Кардиологичен ИнститутБългарски Кардиологичен Институт

Българският кардиологичен институт (БКИ) е организация от специализирани здравни заведения, която още със създаването си завоюва стабилен авторитет. Каузата на нейните специалисти да подобряват достъпа на населението до качествено европейско здравеопазване се осъществява не само благодарение на високотехнологичната апаратура и перфектните условия, а и чрез високото ниво на медицинско обслужване и вниманието към всеки един пациент. Първите публикувани здравни резултати още през 2009 г. показват, че смъртността от остър коронарен синдром в Северозападна България през 2008 г. е намалена от 13,09% до 9,25%, а вътреболничната смъртност – до 2,99%. Година по-късно подобни резултати са постигнати и в другите региони, където БКИ открива специализирани кардиологични клиники.

Още здравни заведения общо: 10

Национална многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ”

Национална многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ”

Транспортна болница в София е едно от най-старите ведомствени здравни заведения в България. Съобразно спецификата на заболяванията на контингента, който обслужва – пилоти, моряци, шофьори, локомотивни машинисти, тук по традиция работят едни от най-добрите специалисти в областите: очни и УНГ лекари, невролози, хирурзи, кожни лекари, травматолози, ревматолози. Наричат я бутикова болница – отчасти защото на неголяма територия работят елитни специалисти, отчасти и за това, че тук тук персоналът – от санитарите до професорите са способни с отношението си да накарат всеки пациент да се почувства комфортно и специален.

УСБАЛО „Проф. Б. Бойчев” ЕАД

УСБАЛО „Проф. Б. Бойчев” ЕАД

Университетска специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Б.Бойчев” – ЕАД е уникално за страната лечебно заведение. Създадена през далечната 1974 г., до днес тя е единственото лечебно заведение специализирано за профилактика, диагностика и лечение на болестите на опорно-двигателния апарат. Ортопедичната болница в столичния квартал Горна баня е емблематично място не само за софиянци. От десетилетия тук идват за диагностика и лечение пациенти от цялата страна. В болницата работят едни от най-добрите специалисти по ортопедия и травматология. Те предават професионалните си умения на студентите, тъй като здравното заведение е със статут Университетска болница. Болницата разполага със стационар, операционен блок, диагностично-консултативен блок и административно-техническа част и Медицински център „Ортомед“, разположена на площ от 8640 кв.м.

Медико-диагностична лаборатория „Бодимед“

Медико-диагностична лаборатория „Бодимед“

Медико-диагностична лаборатория „Бодимед“ – първата частна хормонална лаборатория, е основана през 1991 г. През годините се утвърди като лаборатория, в която вярват и лекари, и пациенти. С колектив от близо 200  професионалисти на най-високо ниво лабораторията е в състояние да посрещне нуждите на пациентите, като създава отлични условия на обслужване. През 1999 г. „Бодимед“ е първата лаборатория в България, която започва съвместна дейност с лабораторията на д-р Limbach в Германия. Това дава възможност на пациентите да правят редки изследвания, които не се предлагат никъде другаде в страната. МДЛ „Бодимед“ има богат опит в международни проекти, конгреси и клинични проучвания. От тях екипът черпи идеи и опит за непрекъснато развитие и оптимизация. „Бодимед“ е призната в цялата страна. Резултатите от изслудванията са валидни и в чужбина.

Дерматологична клиника РИВЪРС

Дерматологична клиника РИВЪРС

Дерматологична клиника РИВЪРС предлага услуги в областта на клиничната дерматология и естетичната медицина, насочени към неоперативно подмладяване на лице и тяло. Стремежът на специалистите в клиниката е чрез въвеждането на последните постижения на съвременната медицина да предоставят качествени и максимално ефективни медицински услуги на световно ниво, осъществявани в комфортна и конфиденциална среда. Клиниката е създадена от д-р Росица Денчева, дерматолог с 25-годишен опит в областта на клиничната и естетична дерматология. Основавайки се на опита си като специалист, тя е разработила своя уникален подход, който може да бъде описан като минималистичен, постигащ максимално естествени и естетични резултати и безспорно безопасен.

Уникален метод за лечение в МЦ „Интегративна медицина“ дава втори шанс на стотици онкоболни

Уникален метод за лечение в МЦ „Интегративна медицина“ дава втори шанс на стотици онкоболни

Второ десетилетие след първото прилагане на Инсулин потенцирана терапия (Insulin Potential Therapy (IPT) в практиката на МЦ за интегративна медицина, тя се наложи като водещ метод при лечението на напреднали метастатични тумори. Получените от екипа резултати демонстрират възможност за преустановяване на туморното развитие и подобряване на качеството на живот след лечението в около 80% от лекуваните. Медицински център „Интегративна медицина“ е създаден в София през 2006 г. и е първата и единствена за момента в България клиника, насочена към лечението на хронични и онкологични заболявания с методите на интегративната онкология. Нашата мисия е да съчетаем методите на традиционните и алтернативните медицински терапии с цел повишаване на ефективността на лечението и профилактиката на хронични и онкологични заболявания, обяснява медицинският директор д-р Христо Дамянов. Осигуряването на високо качество на живот, както и максималното му продължаване са точно толкова съществена цел, колкото и същинското лечение.

Българският Кардиологичен Институт наложи нови стандарти, подобри достъпността до високоспециализирано лечение и грижа за пациентите в България

Българският Кардиологичен Институт наложи нови стандарти, подобри достъпността до високоспециализирано лечение и грижа за пациентите в България

Българският кардиологичен институт (БКИ) е организация от специализирани здравни заведения, която още със създаването си завоюва стабилен авторитет. Каузата на нейните специалисти да подобряват достъпа на населението до качествено европейско здравеопазване се осъществява не само благодарение на високотехнологичната апаратура и перфектните условия, а и чрез високото ниво на медицинско обслужване и вниманието към всеки един пациент. Първите публикувани здравни резултати още през 2009 г. показват, че смъртността от остър коронарен синдром в Северозападна България през 2008 г. е намалена от 13,09% до 9,25%, а вътреболничната смъртност – до 2,99%. Година по-късно подобни резултати са постигнати и в другите региони, където БКИ открива специализирани кардиологични клиники. Най-добрата атестация за едно здравно заведение са благодарствените отзиви на неговите пациенти. Към УМБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен те са впечатляващо много – свидетелстват за безграничната всеотдайност на медицинските специалисти и персонал.

Клиника за рехабилитация „Д-р Гечеви“ – Павел баня

Клиника за рехабилитация „Д-р Гечеви“ – Павел баня

Клиника за рехабилитация „Д-р Гечеви“ е естествено продължение на делото на проф. Георги Гечев, поставил начало на физиотерапията и рехабилитацията в Павел баня. Създадена е от потомствените лекари на фамилия Гечеви – внукът и внучката на прочутия лекар, с идеята да се съхраняват и прилагат оригиналните методики за лечение и рехабилитация на гръбначните заболявания, сред които е патентованата още преди десетилетия „Подводната екстензия по Гечев“. Уникалната методика се базира на 3 основни ортопедични принципа: Гръбначният стълб да се релаксира (отпусне) заедно с цялата мускулатура на тялото, за да се избегне болезненото й изопване по време на следващата стъпка. Целта се постига чрез цялостно потапяне на тялото в минерална вода с помощта на специални екстензионни съоръжения.

Специализирана болница за рехабилитация - Павел Баня

Специализирана болница за рехабилитация - Павел Баня

За Павел баня фамилията Гечеви е емблематична. Когато през 1965 година д-р Георги Гечев е назначен за главен лекар в балнеосанаториума, Павел баня е било обикновено малко подбалканско село с балнеолечебница. Днес селото град, известен като балнеоложкия център, белязан от следите, оставени от проф. Гечев. А санаториумът се превръща в място, където идват да се обучават физиотерапевти от цялата страна. За всичко това днес разказва и показва синът на професора - д-р Йордан Гечев, наследил мястото като директор на Специализираната болница за рехабилитация след кончината на баща си през 2018 година. Проф. Георги Гечев поставя лечебната дейност на научна основа. Създава и прилага иновативната методика за въздействие на вертеброгенните (гръбначни) заболявания и по-специално на дискова херния. Благодарение на него

Баня - Карловско, хотел Струма

Баня - Карловско, хотел Струма

От историческата справка става ясно, че Карловските бани са обявени през 1921 г. за курортно място от тогавашното Министерстерство на вътрешните работи. Минералната баня, открита през 1936 година, е известна днес като „централната баня”. През 1958 година е построена банята „Банче”, а през 1963 година село Баня – Карловско, е обявено за лечебен балнеологичен курорт от национално значение.