За Павел баня фамилията Гечеви е емблематична. Когато през 1965 година д-р Георги Гечев е назначен за главен лекар в балнеосанаториума, Павел баня е било обикновено малко подбалканско село с балнеолечебница. Днес селото град, известен като балнеоложкия център, белязан от следите, оставени от проф. Гечев. А санаториумът се превръща в място, където идват да се обучават физиотерапевти от цялата страна. За всичко това днес разказва и показва синът на професора - д-р Йордан Гечев, наследил мястото като директор на Специализираната болница за рехабилитация след кончината на баща си през 2018 година.

Проф. Георги Гечев поставя лечебната дейност на научна основа. Създава и прилага иновативната методика за въздействие на вертеброгенните (гръбначни) заболявания и по-специално на дискова херния. Благодарение на него

тук лекуват по уникален начин дискова херния.

Методът за рехабилитация и лечение, наречен подводна екстензия, се базира на създадената от самият професор екстензионна маса. Тя има оригинална конструкция и е призната за рационализация още през 1968 година. Методиката „Подводна екстензия по Гечев“ добива още по-голяма популярност след издадената заповед на МНЗ от 1976 г за прилагането й в много санаториуми в страната.

Уникалността на „Подводната екстензия по Гечев“ е в това, че се извършва във водна среда, която помага на мускулите да се отпуснат. По време на процедурата тялото е полуседнало в най-отбременяващата позиция за гръбначния стълб. А самата процедура се извършва върху въпросната „екстензионна маса“.

Специална зала в санаториума е оборудвана със

създадените от проф. Гечев над 60 уреда за рехабилитация

на различни поразени части от тялото – от палците на пръстите до главата.

Друга зала е предназначена за трудова терапия. Тъкачни станове, шевни машини, отвесна стена с конци за плетене, кладенец на двора, животни – все неща, където всички движения са подчинени на идеята за рехабилитация на отделни части на тялото – китка, палци, лакът, ръка, ходило, бедро. Тук стопанин е била съпругата на проф. Гечев, специалист по трудова терапия.

Основният лечебен фактор в Павел баня е хипертермалната минерална вода. В съчетание с прекрасната природа и благоприятния преходно-континентален климат тук има чудесни условия за отдих и възстановяване.

Балнеология

Специализирани кабинети за парафино- и калолечение, за масаж, електро- и светлолечение;

Модерна неврофизиологична лаборатория;

Салон за групова лечебна физкултура и помещения за индивидуална лечебна гимнастика;

Лекарски кабинети

Манипулационна

Методики на лечение

Електромиография

Аудиометрия

Доплер-сонография

Подводната екстензия по Гечев

Подводен масаж

Душова катедра

Парафинолечение

Лечебна физкултура (ЛФК)

Механо- и трудотерапия, мануална терапия.

Електро и светлолечение

Санаториумът е с капацитет 160 легла, обособени в 2 сектора. Първият сектор е за спинално болни с 60 легла. Вторият сектор е за възстановяване на опорно-двигателния апарат с 2 отделения по 50 легла.

Годишно около 6 хиляди души преминават през Специализираната болница в Павел баня – както по клинични пътеки и с направления от НОИ, така и на свободен прием.