Транспортна болница в София е едно от най-старите ведомствени здравни заведения в България. Съобразно спецификата на заболяванията на контингента, който обслужва – пилоти, моряци, шофьори, локомотивни машинисти, тук по традиция работят едни от най-добрите специалисти в областите: очни и УНГ лекари, невролози, хирурзи, кожни лекари, травматолози, ревматолози.

Наричат я бутикова болница – отчасти защото на неголяма територия работят елитни специалисти, отчасти и за това, че тук тук персоналът – от санитарите до професорите са способни с отношението си да накарат всеки пациент да се почувства комфортно и специален.

Болницата разполага с кабинети по Вътрешни болести, Гастроентерология, Кардиология, Алергология, Хирургия и манипулационна, Урология, Ортопедия и травматология, Акушерство и гинекология, Нервни болести, Очни болести, Ушно-носно-гърлени болести и Спешен кабинет.

В стационарния блок са Клиника по вътрешни болести, Клиника по неврология, Хирургична клиника, Кардиологична клиника, както и отделенията по Образна диагностика, по оргопедия и травматология и УНГ отделение.

Основно звено в работата на болницата е Клинична лаборатория, която обслужва както здравното заведение, така и пациенти извън контингента на Транспортна болница.

А пътуващите от и към България могат да ползват услугите на авиополиклиниката, която се намира в района на летище София. Тук рутинни прегледи преминават ежегодно пилотите и обслужващия персонал от българската гражданска авиация. Достъп до авиополиклиниката обаче имат и всички пасажери, търсещи незабавна медицинска помощ.

Прегледите и приемът на пациенти извън контингента на болницата става както с направление от личен лекар, така и срещу заплащане.