Най-тежките инфаркти се случват сутрин. Защо става така? Учени от Харвардското медицинско училище смятат, че вътрешният часовник на тялото влияе върху развитието на инфаркт сутрин, свързан с особено значителни щети и последствия за хората. И обяснявт защо.

Сърдечно-съдовата система следва ежедневен модел, който е колебателен, а повечето сърдечно-съдови функции са свързани с циркадни промени. Лекарите са наясно, че инфарктите често се случват в сутрешните часове, а нови доказателства сочат, че сутрешните инфаркти са и най -сериозните по своите последствия.

Сърдечните пристъпи, възникнали от 6 сутринта до обед, са свързани с най -много щети.

До този извод стигат учени от Испания, за чиято работа пише списание Heart. Изследователите стигнали до заключението, че сутрешните сърдечни пристъпи, възникнали през този период от денонощието, оставят по-голяма площ от мъртва тъкан в миокарда - 20 % в сравнение с пристъпите, възникващи в други периоди.

Инфаркт на миокарда или сърдечен пристъп възниква, когато коронарната артерия е внезапно запушена. Поради липса на кислород част от сърдечния мускул умира. Доцентът по медицина в Харвардското медицинско училище, д -р Франк Шеер, коментирайки резултатите на испанските изследователи, отбелязва, че учените отдавна се интересуват от ефекта на човешкия биологичен часовник върху някои физиологични процеси на сърдечно-съдовата система, включително честотата на инфарктите. Сърдечните пристъпи често се случват, докато човек се събужда от сън. Ученият вярва, че циркадните ритми са доста способни да направят хората податливи на определени здравословни проблеми.

Циркадната система може да регулира много физиологични параметри, правейки ни повече или по-малко податливи на нежелани събития в определени часове на деня. Например през сутрешните часове вътрешният часовник на тялото активира процесите на съсирване на кръвта, увеличавайки риска от инфаркти, инсулти и внезапна сърдечна смърт по това време на деня.

Според д-р Шеер изследователите са установили, че около 6:30 сутринта циркадната система отделя увеличен брой клетки PAI-1, които блокират разграждането на кръвни съсиреци. Колкото повече PAI-1 клетки има в кръвта, толкова по-висок е рискът от тромбоза, а с нея и инфаркти.

Какво съветват учените за достъпна профилактика на инфаркт?

  • Достатъчно сън;
  • Избягвайте преяждането и предотвратявайте затлъстяването;
  • Поддържайте физическа активност;
  • Избягвайте злоупотребата с алкохол и кофеин;
  • Адекватно реагирайте на стреса, укрепете психиката.