Зимното време е разцветът на острите респираторни инфекции. Зимата обаче е опасна не само с грип и настинки. Това е времето, когато други доста сериозни заболявания се влошават или дебютират.

Начинът ни на живот се променя през студените месеци. Ниски температури на въздуха, лошо време със сняг, дъжд и вятър – неблагоприятните климатични условия, ни карат да се движим по-малко и да прекарваме повече време на закрито. Това допринася за по-чести  простуди, тъй като заедно с нас в същите тези затворени пространства циркулират много микроби, включително тези, които причиняват заболявания.

Шансът да хванете нещо като грип, ако сте постоянно на закрито, е много по-голям, отколкото когато прекарвате много време на открито.

Всички фактори като студ, лошо време, кратка дневна светлина - оказват влияние върху цялостното благосъстояние. Ние сме по-малко активни, отколкото през лятото, често ядем по-висококалорични храни, излизаме по-рядко и приемаме по-малко витамин D от необходимото. В резултат на това могат да се влошат хроничните заболявания, които през останалата част от годината не се усещат или са малко или много овладени.

През зимата ситуациите също не са необичайни, когато болестта се проявява за първи път, оказвайки се пълна изненада за човек.

Пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпаление на бъбреците. То може да бъде причинено от различни микроорганизми, източникът на инфекция може да бъде кариозен зъб и възпалителни процеси, протичащи в други части на тялото. Например, пиелонефритът често се развива на фона на настинка.

Друга причина, поради която пиелонефритът и други възпалителни заболявания на бъбреците често се усещат през зимата, е недостатъчният прием на течности.

Уринирането през студения сезон може да зачести - за това явление дори е измислен специален термин „студова диуреза“, това е един от начините за терморегулация. В същото време пием много по-малко през зимата, отколкото през топлия сезон. Дефицитът на течности на фона на повишено уриниране създава условия за развитие на възпаление в бъбреците, тъй като няма достатъчно урина за изхвърляне на патогенни микроорганизми.

Заболяването може да се прояви както в остра, така и в хронична форма. Острата форма се развива бързо - здравословното състояние се влошава буквално за един ден. Пациентът се оплаква от болки в гърба, треска, силна слабост. Хроничната форма прогресира в рамките на няколко месеца, обикновено нелекуваният остър пиелонефрит се превръща в нея. Жените се сблъскват с болестта по-често.

Опасно е да се игнорира и да не се лекува пиелонефрит - заболяването може да доведе до сериозни усложнения, например до развитие на бъбречна недостатъчност. Лечението трябва да бъде предписано от лекар само след като стане ясно кой патоген е провокирал заболяването. В случай на бактериална инфекция са необходими антибиотици, които ще бъдат безполезни, ако пиелонефритът е вирусен по природа.

Инфаркт на миокарда

Шансовете за инфаркт през зимата се увеличават значително. Хората, които вече страдат от сърдечно-съдови заболявания, са изложени на особен риск. През студения период те трябва да бъдат особено внимателни към здравето си, за да не пропуснат признаци, показващи влошаване на състоянието им.

Увеличаването на честотата на инфарктите се дължи на повишеното атмосферно налягане, което често се установява през зимата, както и на студа навън - за да ни е комфортно, сърцето трябва да работи по-интензивно. Като цяло през зимата натоварването на сърцето се увеличава, което води до увеличаване на броя на кардио проблемите.

Кожни проблеми

Сухота

Както установиха японски учени, повишената сухота на кожата през зимните месеци се дължи на намаляване на нивото на керамиди в роговия слой на епидермиса - мастни молекули, които помагат за задържане на влагата в кожата и поддържа своята бариера, тоест защитна функция. Авторите на статията препоръчват използването на овлажнител с екстракт от евкалипт, за да се поддържа нивото на керамиди в епидермиса.

Екзема (атопичен дерматит)

Дори тези пациенти, които успяват да държат атопичния дерматит под контрол, забелязват влошаване на състоянието на кожата през зимата. На нея се появяват пукнатини, зачервявания, рани, пилинг и други увреждания. Една от причините за обостряне е студеният въздух, поради което кожата става по-суха и по-малко еластична.

Освен това ниските температури могат да причинят спазъм на малки кръвоносни съдове, които захранват повърхностния слой на кожата. Колкото по-лошо е кръвоснабдяването в него, толкова по-зле протичат процесите на регенерация и възстановяване целостта на кожната покривка.

Често проявите на атопичен дерматит, които за първи път могат да се проявят само през студения сезон, се бъркат със студови алергии. За да разграничите тези състояния и да разберете дали човек има алергична реакция към студ, можете да тествате с непокътнат участък от кожата, като прикрепите към него парче лед.

Ако има алергия в охлаждащата зона, много бързо ще се появят характерни зачервяване, сърбеж и други симптоми.

Студова уртикария

Това е рядко заболяване, при което човек развива алергична реакция към ниски температури. Буквално в рамките на няколко минути след контакт със студен въздух или вода, по кожата се появява алергичен обрив, ръцете и устните се подуват. Основната причина за студова уртикария е неизвестна. Такава нестандартна реакция на студ се среща при около 0,5 процента от населението, по-често при млади хора.

Тъй като няма лечение за това заболяване, пациентите се съветват да прекарват възможно най-малко време навън през студения сезон и винаги да носят лекарства за алергия със себе си.

Проблеми с косата

През зимата не само кожата на тялото, но и скалпът страда от сухотата и температурните промени, което допринася за загуба на коса. Скалпът започва да ви сърби, кожата се възпалява, което води до увреждане на космените фоликули и забелязвате, че всеки ден по гребена и под душа остават все повече и повече паднали косми. Освен това, ако преди сте страдали от пърхот, през зимата по раменете ви ще се появят още повече сухи люспи от мъртва кожа.

Допринася за развитието на зимни проблеми с косата и носенето на шапка. Слагате я, когато излизате, след това я сваляте, когато влезете в стаята, а ако сте с буйна прическа, това може да доведе до редовно увреждане на фоликулите и косопад.

Добрата новина е, че използването на шампоани и балсами, които хидратират скалпа ви, помага да запазите косата си на място дори през по-студените месеци. Чак до настъпване на пролетта.

Сезонна депресия

Сезонното афективно разстройство, често наричано зимна депресия, е свързано с липса на ултравиолетова радиация през деня. По-често от зимна депресия страдат жени, млади хора и тези хора, които по принцип са предразположени към разстройства на настроението.

Как да я контролираме

Причината да се чувствате безнадеждни, депресирани и отпаднали през късите, тъмни зимни дни се дължи на вътрешните биологични (циркадни) ритми на тялото, които се влияят от смяна на деня и нощта, обяснява Емит Аткин, американски професор по психиатрия в Станфордския университет. Тези ритми се подчиняват на всяка клетка от нашето тяло, включително мозъчните клетки.

Следователно, когато графикът, според който светът около нас се променя, денят става по-къс, а нощта по-дълга, количеството на слънчевата радиация пада, това се отразява на психиката.

Освен това, както показва проучване, проведено от австралийски учени, през зимата обемът на хормона серотонин, произвеждан в мозъка, намалява. Серотонинът играе ключова роля в регулирането на емоциите и неговият дефицит е свързан със симптоми на депресия и тревожност.

Д-р Аткин препоръчва на тези, които са склонни към зимна депресия, да се опитат да се излагат максимално на слънце или поне на дневна светлина и да сведат до минимум бодърстването през нощта, тоест да си лягат рано и да се събуждат призори.

Можете също така да закупите специална лампа, която имитира ултравиолетовото лъчение и да използвате светлинна терапия, която е доказано ефективна за предотвратяване на сезонна депресия.

Проблеми със ставите

Тези, които страдат от артрит и други проблеми със ставите, знаят, че зимата се отразява тежко на коленете и лактите. Защо в студения сезон има обостряне на тези заболявания, все още не е ясно. Може би това се дължи на факта, че при студено кръвообращението страда и болните стави получават по-малко кръв, а това води до скованост и болка.

В допълнение, поради лошото кръвоснабдяване на нервните окончания, чувствителността към болка на тялото се увеличава през зимата.

Д-р Шелби Джонсън, ортопедичен хирург в американската Мейо Клиник, препоръчва на тези, които знаят, че ще ги болят ставите през зимата, да се стараят да се пазят от студа колкото е възможно повече. Но в същото време - у дома или във фитнеса, е необходимо ежедневно да изпълнявате набор от специални упражнения, предназначени да поддържат подвижността на ставите.

Няма точен отговор защо проблемите със ставите се изострят през зимата, но сред възможните причини са честите хипотермии, които засилват възпалителния процес (и болката заедно с него), както и респираторни инфекции, чиито патогени могат да циркулират в тялото, също засяга възпалението и дефицита на витамин D, причинен от късите зимни дни. Списъкът включва също забавяне на кръвообращението и мускулни спазми, които се развиват на фона на студеното време.

Вероятно всички тези фактори допринасят за повишена болка и намалена подвижност на ставите при пациенти с артрит.

Респираторни проблеми

Зимната кашлица е често срещано влошаване при пациенти, страдащи от астма или хронична обструктивна белодробна болест. Здравите хора обаче могат също да започнат да кашлят през студения сезон.

Както обяснява д-р Радж Дасгупта, пулмолог от Университета на Южна Калифорния, на открито през зимата, когато тялото се опитва да остане топло и да поддържа постоянна телесна температура, се повишава натоварването сърцето и белите дробове.

Освен това студеният сух въздух е вреден за дихателната система, което води до стесняване на дихателните пътища и намаляване на притока на въздух в и от белите дробове. Сухият въздух може също да причини постоянно дразнене и сухота на лигавицата на дихателните пътища, което води до компулсивна суха кашлица, повишен риск от вирусни инфекции и кървене от носа.

Бронхиална астма

Пациентите, страдащи от астма, през студения сезон имат пристъпи много по-често. Това се дължи на факта, че през зимата не винаги е лесно да се диша през носа и затова много от нас често дишат през устата. В такива случаи, когато вдишвате, въздухът навлиза в бронхите, които нямат време да се затоплят.

Лигавиците на дихателните пътища изсъхват под въздействието на студен въздух и се развива спазъм в бронхите - всичко това провокира астматичен пристъп.

Респираторните заболявания допълнително влошават състоянието на пациентите с бронхиална астма, а ефектът от замърсяването на въздуха става по-осезаем в студа.

Проблеми с костите

Ако страдате от остеопороза, при която минералната плътност на костите спада, което води до повишен риск от фрактури, тогава трябва да сте особено внимателни през зимата. Факт е, че през зимните месеци загубата на костна маса се увеличава и костите стават по-крехки, тъй като поради недостиг на слънчева светлина и витамин D, тялото започва да усвоява калция по-зле.

Ето защо е толкова важно за хората, които са изложени на висок риск от фрактури, да приемат витамин D и добавки с калций през зимата.