Независимо дали ни харесва или не, обществото има много различни очаквания за това какви трябва да бъдат мъжете и жените. Но възниква въпросът: мъжете и жените имат ли нужда от различни продукти за грижа за кожата? И отговорът е да, но не съвсем.

Според д-р Клер Тейт, президент на Австралийския колеж по дерматология, няма значителна разлика между мъжката и женската кожа. Всички имаме три различни слоя на кожата, които си вършат работата, независимо от пола. По време на пубертета и менопаузата обаче кожата ни претърпява някои специфични за пола промени.

Прилив на полови хормони

По време на пубертета всички ние изпитваме прилив на различни хормони, включително андрогени. Андрогените са група полови хормони, които са отговорни за много важни телесни функции, като растежа на косата.

Андрогените влияят и върху дейността на мастните жлези - малки жлези, произвеждащи мазнини, открити в кожата на бозайници. В резултат на това средностатистическият мъж има по-голяма склонност към мазна кожа от обикновената жена.

След като кожата на мъжете и жените е свикнала с новата норма, създадена от притока на полови хормони, за известно време те остават почти същите.

Кожата по същество е еднаква за мъжете и жените, казва д-р Рейчъл Фостър, консултант дерматолог в Halbert Dermatology. Ако погледнете парче кожа под микроскоп, не можете да разберете дали е на мъж или жена.

Каква е разликата?

Тъй като мъжете нямат менопауза, те изпитват относително постепенно намаляване на хормоналните нива, което от своя страна означава, че кожата им не се променя внезапно до около 50-годишна възраст.

Ако имате относително здрава кожа, имате нужда само от три продукта в режима си на грижа за кожата нея - почистващ препарат без сапун, овлажнител и слънцезащитен крем. Това е всичко, от което се нуждаете за грижа за кожата. Независимо от пола ви.