В допълнение към енергизиращия си ефект, кафето помага за контролиране на теглото, казва американският диетолог от Ню Йорк Лиза Йънг, опирайки се на най-новото проучване за напитката.

То е проведено през 2023 г. и разкрива интересен факт: тези, които преди това не са пили кафе или са го правили рядко, са започнали да губят тегло, след като са добавили напитката към ежедневната си диета. Диетологът отбелязва, че изследователите не могат да обяснят защо пиенето на кафе е придружено от намаляване на телесните мазнини, но предполага, че това може да се дължи на способността на кофеина да влияе на метаболизма.
В допълнение, Йънг предлага възможно алтернативно обяснение за този ефект. Тя смята, че кафето може да потисне апетита, което от своя страна може да стимулира физическата активност. Възможно е хората, които пият кафе, просто да имат повече енергия за упражнения или енергично ходене, което вероятно ще повлияе на резултатите от загубата на тегло.
Йънг подчертава ползите за здравето от чаша черно кафе. Според нея кафето няма мазнини, но е богато на калий и съдържа над 100 биологично активни вещества, включително мощни антиоксиданти, които предпазват организма от възпаления.