Ако не вярвате, може лично да се убедите, твърдят специалистите. Просто опитайте да си налеете горещо кафе в чаши с различен оттенък и да отпиете. Ако резултатите от изследването на експертите са верни, то кафето в бялата непрозрачна чаша трябва да се окаже по-горчиво, отколкото кафето в чаша от прозрачно стъкло.

Учените се натъкнали на тази мисъл след анкета сред собственици на различни кафенета. В процеса на сравнение те установили, че за да се придаде горчивина на кафето, трябва да го наливаме в прозрачна чаша, а за да почувствате сладостта му – напротив, сипваме го в разноцветни или прозрачни стъклени чаши.

Как да си го обясним? Според учените, кафявият оттенък предполага горещина. Такъв ефект може да се получи само по пътя на контраста между цветовете на чашата и напитката.

Този похват се използва и от много производители на стоки. Например за придаване на наситеност на шоколада те често използват опаковка във виолетов цвят. Фасулът пък опаковат в кутии, оцветени отвътре в небесен цвят.

Затова и кафето в синя или прозрачна чашка се приема като много по-сладко на вкус, отколкото ако го пием в бяла чаша. В този случай формата на чашата не играе никаква роля.