Кръвните съсиреци могат да бъдат както полезни, така и вредни. Могат да се появят гелообразни бучки в опит да се спре кървенето. Въпреки това вредните кръвни съсиреци, които се образуват във вените и артериите, могат да увеличат риска от инфаркти и инсулти.
За щастие прости корекции в начина на живот могат да намалят риска от този опасен процес,
уверяват експертите и обясняват как движението може да предпази от дълбока венозна тромбоза. Дълбоката венозна тромбоза(ДВТ) се отнася до образуването на кръвни съсиреци във вените, обикновено в краката.
Най-добрият и най-лесният начин за намаляване на риска от ДВТ за здравите хора е движението. Най-доброто движение е ходенето, което е координирано движение от стъпалото към прасците, бедрата и след това към стомаха (така сме еволюирали). За тези, които не могат да ходят, простото движение на глезена също ще помогне, макар и не толкова ефективно, колкото ходенето, казва руският съдов хирург Александър Колобаев.
П
ричината, поради която движението може да бъде толкова ефективно за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, е кръвният поток.
Гелообразни
те бучки е възможно да се образуват, когато кръвтае в застой. Въпреки това, колкото по-бързо се движи кръвта, толкова по-малко вероятно е да се съсири.
Колкото по-бързо ходите и колкото повече се упражнявате, толковапо-бързо кръвта тече през вените ви и толкова по-малка е вероятността да се образуват кръвни съсиреци.
Когато човек страда от разширени вени обаче, нещата са по-различни. Разширените вени променят съдовата стена и така променят кръвния поток. Събираната кръв в разширените вени може да се съсири, акогатосе съсири, може да достигне дълбоки системи и да накара кръвните съсиреци да се придвижат до белите дробове. Следователно, лечението на разширени вени ще даде възможност за ефективно изпомпване, предизвикано от движение.