Сауната защитава от сърдечни заболявания не по-зле от тренировките, доказаха учени от Университета в Източна Финландия, според които престоят в сауна пази не само сърцето, но и кръвоносните съдове така, както и физическите упражнения. Изводите на учените обясняват защо редовно ползващите сауна финландци са с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и деменция, съобщава UPI.com.

В изследването участвали 100 души на възраст между 40 и 50 години, които нямали сърдечни заболявания, но имали рискови фактори, като затлъстяване и високо кръвно. Те прекарвали 30 минути дневно във финландска сауна, благодарение на което учените отчели, че кръвното им се понижавало и се повишавала еластичността на кръвоносните съдове.

Честотата на сърдечните съкращения при участниците се повишила средно от 65 удара в минута до 81 удара в минута. Същото се случва и при физически натоварвания с умерена интензивност, коментират учените.

Според специалистите тайната е във високата температура. Заради активното потоотделяне се понижават кръвното и натоварването на сърцето. Освен това сауната помага и за отпускане.