Успешното имплантиране на първия в България индивидуално произведен фенестриран стентграфт се осъществи в УМБАЛ „Софиямед“. Иновативната медицинска процедура беше извършена от съдовохирургичен екип, воден от д-р Димитър Николов, началник на Клиниката по съдова хирургия в лечебното заведение.

Аневризмите на коремната аорта представляват разширения на най-голямата артерия в коремната област, които могат да бъдат животозастрашаващи, ако не се лекуват своевременно. Рискът от разкъсване на аневризмата става значителен с нарастване на размера й, а последствията могат да бъдат фатални. Конвенционалните методи за лечение на аневризмите включват открита хирургия и стандартни стентграфтове (ендопротези, ендографтове), които обаче не винаги са подходящи за пациенти с по-сложна анатомия. В тези случаи се препоръчва използването на фенестрирани стентграфтове, създадени по специфичните анатомични особености на пациента.

До момента, поради недостъпност на такива индивидуално произведени стентграфтове, екипът на „Софиямед“ прилагаше модифицирани от хирурга ендографтове (PMEG), постигайки много добри резултати. Такава интервенция за първи път в България д-р Николов извършва през ноември 2022г., като впоследствие споделя опита си със свои колеги и методът вече се прилага рутинно освен в „Софиямед“,  в още 2 съдово-хирургични центъра в страната.

Въпреки това, фабрично произведените фенестрирани стентграфтове предлагат значителни предимства, като по-голяма прецизност и надеждност.

Фенестрираният стентграфт е високотехнологично медицинско устройство, създадено по индивидуалните анатомични особености на пациента. Той позволява прецизно покритие на аневризмата, като същевременно запазва кръвотока към бъбречните и висцералните артерии и съответните жизнено важни органи. Този метод предлага значителни предимства пред стандартните подходи и PMEG, включително по-малка инвазивност, по-кратко време за възстановяване и намален риск от усложнения за пациента.

Тази процедура представлява значителен напредък в съдовата хирургия у нас и отваря нови възможности за лечение на пациенти с усложнени съдови заболявания, коментира д-р Димитър Николов като допълва, че той и екипът му са горди, че могат да предложат на пациентите си най-модерните и ефективни решения в медицината.

Интервенцията е значително улеснена от използването на последно поколение ангиографска апаратура на световният гигант „Siemens Healthineers”, която осигурява максимална прецизност и контрол по време на имплантацията. Това позволява на екипа да извърши интервенцията с минимален риск за пациента.

Пациентът, 72-годишен мъж с юкстаренална аневризма и множество съпътстващи заболявания, вече се възстановява след успешната интервенция, извършена на 26.06.2024г. 
Неговото състояние представляваше сериозно предизвикателство, но благодарение на индивидуално произведения фенестриран стентграфт и използването на модерна ангиографска апаратура, процедурата премина гладко за малко над 3 часа и екипът осигури безопасно и напълно ефективно лечение, уточнява д-р Николов.

Това събитие бележи важен момент за медицинската общност в България и демонстрира ангажимента на УМБАЛ „Софиямед“ към въвеждането на най-съвременните технологии и методи за лечение.