Хората с висококачествена диета (с високо съдържание на растителни храни, мазна риба, с ниско съдържание на преработени храни и рафинирани въглехидрати) са с около 10% по-малко вероятно да развият COVID-19 от тези с най-нискокачествена диета. Освен това рискът от тежко заболяване е с 40% по-нисък.

Това доказали учени от Медицинския факултет на Харвардския университет и Кралския колеж в Лондон по пътя на изследване, чиито резултати са публикувани в списание Gut. Учените се фокусирали върху влиянието на диетата върху риска от развитие на COVID-19. Проучването им включвало данни от 600 хиляди души, които са попълнили дневници за начина си на хранене през февруари 2020 г. 19% от тях били заразени с COVID-19.

Това е първото надлъжно проучване на диетата и COVID-19, което показва, че здравословното хранене намалява шансовете за развитие на заболяване на първо място. Връзката между хранителното качество и риска от COVID-19 се запази, след като взехме предвид други фактори, влияещи върху инфекцията и прогресията на заболяването, коментират учените.