Хората, чиято диета е предимно от зеленчуци и плодове, имат 20% по -нисък риск от когнитивен спад, сочи изследване, представено в списание Neurology.

Всичко е заради флавоноидите, естествени съединения, открити в растенията. Те се считат за мощни антиоксиданти. Учените отбелязват, че флавоните и антоцианините могат да имат най-голям защитен ефект.

В проучването им са участвали 49,5 хиляди жени (средна възраст 48 години) и 27,8 хиляди мъже (средна възраст 51 години). В продължение на 20 години наблюдение хората попълвали няколко пъти въпросници, в които посочвали честотата на използване на различни продукти. Когнитивните способности на участниците били оценени два пъти.

Групата с най -големи количества флавоноиди била средно 600 милиграма (mg) всеки ден. След коригиране на фактори като възраст и общ прием на калории било установено, че хората, които консумират повече флавоноиди, имат по-нисък риск от когнитивен спад в сравнение с тези, които пренебрегват употребата на флавоноиди.

Изследователите са изследвали и отделни флавоноиди.  Флавоните, открити в някои подправки и жълтите или оранжевите плодове и зеленчуци, се оказали силно защитни, свързани с 38% намаление на риска от когнитивен спад, еквивалентно на 3-4 години.