Някои видове бира могат да имат значителен защитен ефект върху кръвоносните съдове, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци и атеросклероза, сочат проучвания.

Последното проучване на Американското химическо дружество показва, че особено тъмните ейлове и стаутите може да намалят случаите на атеросклероза и катаракта с 50 процента.

Учените твърдят, че бирата съдържа значително повече антиоксиданти от другите напитки. В експеримента им участвали животни, на които била давана бира. Резултатите показали, че пиенето намалява наполовина риска от атеросклероза, съдова патология, която често води до сърдечни проблеми и инсулт.

По-конкретно, стаутът съдържа значително количество жизненоважни хранителни вещества като калций, желязо и витамин В. Съдържанието на желязо в него може да увеличи притока на кислород през червените кръвни клетки. Изследователите твърдят още, че стаутът може и да играе положителна роля за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

Проучване на експерти от Университета на Уисконсин показва, че антиоксидантните флавоноиди, съдържащи се в него помага на вещества да забавят и предотвратяват отлагането и окисляването на молекулите на холестерола в артериите,  да отпуснат стените на артериите, позволявайки им да съдържа повече кръв. Според експертите този ефект е сравним с ефекта от приема на аспирин, който се използва широко за предотвратяване на инфаркти.

Може ли бирата да се счита за полезна за кръвоносните съдове? Както пише Express, тези открития трябва да се приемат с доза скептицизъм, тъй като проучванията са проведени върху животни.

За да предотвратите влошаване на здравето, NHS Health Service препоръчва не повече от 14 единици алкохол на седмица. Алкохолна единица се отнася за 10 грама чист алкохол - количеството, което може да се преработи от тялото за около час.