Можете да ядете питателни храни през цялото време, но всичките ви усилия да се храните здравословно ще бъдат напразни, ако не обърнете достатъчно внимание на начина, по който ги приготвяте.

Готвене на сух огън

Сухото готвене включва скара. Методът може да унищожи до 40% от витамините и минералите в месото. Излагането на месо на твърде много суха топлина може да доведе до образуването на полициклични ароматни въглеводороди (PAH), които потенциално могат да причинят рак. Премахнете мазните капчици и минимизирайте дима, който генерирате, за да намалите количеството генерирана PAH.

Във фурната

Печенето на  фурна причинява минимална загуба на хранителни вещества, но може да унищожи до 40 процента от витамините от група В, когато храната се пече продължително време при високи температури.

Пържене

Пърженето може да изглежда като един от най-нездравословните методи за готвене, но всъщност може да бъде съвсем здравословно, ако се прави правилно. Пърженето на умерен огън може да запази витамините С и В и да увеличи количеството фибри в картофите, като превърне нишестето в устойчиво нишесте. Устойчивото нишесте действа като разтворими фибри, които се разтварят във вода.

Сотирайте на слаб огън и изберете здравословни масла (зехтин и масло от авокадо), за да запазите хранителните вещества.

Задушаване

Задушаването включва готвене в тенджера на средна до висока температура с помощта на малко масло. Това е един от най-полезните методи за вашето здраве. Задушаването за кратко време без вода предотвратява загубата на витамини от група В. Междувременно добавянето на малко количество здравословни мазнини увеличава количеството на хранителните вещества.

В микровълнова печка

Микровълновата печка намалява нивата на витамин С с до 30 процента. Иначе този метод на готвене всъщност е „щадящ хранителните вещества“. Изследванията показват, че микровълновата печка задържа антиоксидантите в чесъна и гъбите по-добре от повечето други методи за готвене.

Готвене на пара

Готвенето на пара е един от най-добрите начини за запазване на чувствителни на топлина хранителни вещества като водоразтворими витамини. Проучванията показват, че приготвянето на пара намалява съдържанието на витамин С в броколито, спанака и салатата само с 15 процента.