Физическите упражнения са един от стълбовете на много ръководства за това как да живеем по-дълго. Те укрепват сърдечно-съдовата система чрез изгаряне на мазнини. Има обаче неща, които можете да правите заедно с упражненията, за да удължите живота си.

Сърдечно-съдовата система е съществена част от тялото и е от значение за физическата форма и за цялостното здраве. Причината за това е, че е необходимо да се изпомпва кислород в цялото тяло до най-важните органи, включително тези, които изграждат въпросната сърдечно-съдова система, като белите дробове и сърцето.

Колкото повече кислород може да се изпомпва към контролния център на тялото, мозъка, толкова по-здрав ще бъде органът в дългосрочен план. Упражненията са част от набора от инструменти, достъпни за всеки, за да помогнат за подобряване на сърдечно-съдовата система.

Друг инструмент, който също е полезен и не изисква никакво физическо натоварване, е сауната. Едно от предимствата на сауната, според някои проучвания, е за здравето на сърдечно-съдовата система.

Честото използване на сауна е свързано с намален риск от фатален инфаркт. Използването на сауна три до седем пъти седмично може да намали шанса от фатално сърдечно-съдово заболяване, уверяват кардиолози.

Ново проучване на американски специалисти сравнява ползването на сауна с физически упражнения. Резултатите от изследването им показали, че участниците, които комбинирали упражнения и сауна, имали по-висок резултат за кардиореспираторна годност (CRF), измерен чрез максимално поглъщане на кислород.