Човек може да загуби от 50 до 100 косъма всеки ден, но повече от 100 косъма се определя като алопеция. Използването на лекарства за борба със състоянието е станало обичайно, но има доказателства, че природните ресурси като пробиотиците могат да играят роля при възстановяването на косата. Едно проучване предполага, че добавянето на две пробиотични храни към вашата диета може да подобри дебелината и количеството на косата в рамките на няколко месеца.

Един от най-често срещаните видове алопеция е андрогенната, която се развива по два различни начина при мъжете и жените. Последните ще забележат изтъняване на горната част на главата, докато мъжете изпитват шарена рецесия на косата.

Пробиотичните добавки демонстрират благоприятен ефект върху серумния липиден профил. Учените предположили, че пробиотиците могат да бъдат от полза за пациенти, страдащи от алопеция.

Проучването се фокусирало върху мъже с етапи от 2 до 5 на косопад, според симптомите на класификацията на Хамилтън Норууд. Включени били също жени с Лудвиг етапи 1 до 3 на косопад. На всичките 46 пациенти бил предписан продукт, комбиниращ пробиотици кимчи и чхонгукчан два пъти дневно.

Резултатите показали, че „броят и дебелината на космите се увеличават значително след един до четири месеца“.

В това проучване беше установено, че пробиотичните продукти кимчи и чхонгукчан могат да стимулират растежа на косата и да спрат косопада без свързани странични ефекти като диария. Наблюдаваното подобрение в броя и дебелината на космите е резултат от инициирането на анагенна фаза в космените фоликули в отговор на пробиотиците, коментират трихолозите, извършили експеримента.

Кимчи и чхонгукчан са две традиционни корейски ястия с високо съдържание на соя.