Клиничният фармаколог Анджела Степус разказа какви методи могат да се използват за възстановяване на работата на стомашно-чревния тракт.

Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете възпалението. Най-често при проблеми с червата се сблъскваме с възпалителни процеси.

След премахване на възпалението от червата трябва да се премахне пропускливостта им и се възстановят нормалните функции, казва експертът.

Когато говорим за нормални функции на червата, имаме предвид възстановяването на естествените ритми в храносмилателния тракт. Тези ритми оказват влияние и върху процесите на храносмилане, и върху настроението ни, и върху моделите на сън – като цяло, върху качеството на живот като цяло.

Това обяснява клиничният фармаколог Анджела Степус, според която най-често при проблеми с червата се сблъскваме с възпалителни процеси. Затова първото нещо, което трябва да направим, е да премахнем възпалението.

Следващата стъпка е нормализиране на работата на черния дроб. И след това да се справят с чревната микрофлора. Ако има някакви заболявания, най-вероятно патогенната микрофлора преобладава в червата. След премахване на възпалението от червата ще се премахне пропускливостта им и се възстановят нормалните функции, казва експертът.

Когато микрофлората се възстанови, имунните процеси автоматично се рестартират, тъй като основната част от нашия имунитет живее в червата.

Не можете да се справите без нормализиране на лимфната система. Замърсена лимфа - мръсни черва. В този случай човек може само да мечтаете за здраве и благополучие.

Не забравяйте за процесите на детоксикация. Тялото няма да се очисти веднъж завинаги - този процес е постоянен и изисква да сте внимателни към себе си през целия живот.⠀

Възстановяването и поддържането на нормалната функция на червата е невъзможно без постоянното наличие на висококачествен протеин в диетата. Протеинът е необходим за изграждането на здрави чревни стени и като цяло е основният строителен материал на нашето тяло.

Когато червата са излекувани, прочистени и облекчени от възпаление, ние се грижим за това, че в тях преобладава полезната микрофлора. Рестартираме ги с помощта на бифидо- и лактобацили.