Втора последно поколение ангиографска система на технологичния гигант Siemens Healthineers бе инсталирана и заработи на територията на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“. Апаратът модел ARTIS one Edition X e произведен през 2024г. и осигурява оптималната комбинация от гъвкавост и функции за навременно и качествено лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Ангиографията е метод за рентгеново изследване на съдовете, което позволява да се определи мястото на стеснението или запушването, както и мястото и степента на патологичното разширение при аневризъм, наличие на вътрешен кръвоизлив, степен на разпространение на метастази и други болести, които няма как да се диагностицират по друг начин.

Новата апаратура в „Софиямед“ притежава най-високите технологични параметри, което позволява постигане на най-високо качество при инвазивната диагностика и лечение на заболяванията на сърдечно-съдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, хронични и тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове, стенози на каротидната и периферна артериална болест, хронична артериална недостатъчност на долните крайници и др.

Новият, втори за Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология ангиограф, е най-модерната към момента технология за инвазивнa диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Апаратът осигурява обхващане на целия коронарен работен процес - чрез висококачествени изображения и 3D визуализации в реално време до оценка на резултата от процедурата с помощта на инструментите ClearStent, ClearStent Live и HeartSweep. Тези функции спомагат за съкращаване на процедурното време и количеството вложен контраст. Благодарение на вградените специални инструменти в 2D и 3D ангиографът е изключително интуитивна система, осигуряваща прецизност при сърдечно-съдови и периферни интервенции и осигурява на екипа ни незаменимо удобство и предимства, коментира доц. д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в „Софиямед“.

Специалистът уточнява, че в Клиниката от 2022г. функционира още една ангиографска система от ново поколение на Siemens Healthineers модел ARTIS one и разказва, че процесът по непрекъснато обновяване на технологичния арсенал в структурата с най-новите модели на апарати улеснява работата на екипите, за които бързината на работа е от много важно значение. Възможността за получаване на 3D визуализация - фукция, вградена и в двата ангиографски апарата в лечебното заведение, се осигурява по-висока прецизност на работа по време на сърдечните и съдови интервенции. Изображенията са с изключително високата 1.5K резолюция, а панорамният екран на апарата улеснява интервенционалните екипи. 

Гъвкавото позициониране на системата позволява оптимален достъп до пациента и дори оставя достатъчно място за големи мултидисциплинарни екипи с каквито УМБАЛ „Софиямед“ разполага. Радваме се, че в духа на опазването на природата можем и да изтъкнем, че 97% от използваните за производството на ангиографа материали са рециклируеми, коментират от Siemens Healthineers.

При 75% от всички пациенти на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ "Софиямед" се налага извършването именно на ангиография. Благодарение на съвременната апаратура, с които лечебното заведение разполага, „Софиямед“ предлага на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и лечение на сърдечни, мозъчни  и съдови заболявания от високо квалифицирани специалисти в областта на кардиологията и ангиологията.