Ако не се лекува, дефицитът на витамин B12 може да причини сериозни проблеми като трайно увреждане на нервите и дори сърдечна недостатъчност.

Намиращият се главно в животински продукти като месо, сирене и яйца, витамин В12 е от съществено значение за производството на здрави червени кръвни клетки. Тези клетки са жизненоважни за транспортирането на кислород в тялото. По този начин всякакви проблеми с тези клетки могат да причинят сериозни проблеми.

Всички витамини от група В играят ключова роля в производството на енергия. Въпреки това е особено важно да сте наясно с витамин B12, тъй като той може да се консумира само от хранителни източници от животински произход. Тези, които предпочитат растителна или бедна на месо диета, трябва да следят нивата на B12, съветват диетолози и допълват, че шумът в ушите е  един от признаците на дефицит на B12, за който може да не подозирате.

Проучване на международен екип учени доказа, че добавянето на витамин В12 може да помогне на пациенти, страдащи от шум в ушите. Като част от проучването им 20 пациенти са получавали B12 веднъж седмично в продължение на шест седмици, докато други 20 са получавали плацебо. От всички пациенти 17 вече са били признати за дефицит на B12.

Сдвоен t-тест показал, че в група А (групата B12) пациентите с дефицит на витамин B12 са имали значително подобрение в средния индекс на тежест на шум в ушите и визуалната аналогова скала (VAS) след терапия с витамин B12.

Заключението на учените е, че добавянето на витамин B12 може да бъде успешна терапия за пациенти с шум в ушите. Те предполагат също, че това се дължи на важността на B12 за централната нервна система.