Четири храни имат способността да предпазват сърцето от болести, според данни от изследване, обнародвано в списанието на Американския колеж по кардиология (JACC, Journal of the American College of Cardiology). Изводите за ползите от тези продукти са направени от учени след преглед на 60 изследвания.

Бадеми. Те са богати на мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на нивата на лошия LDL холестерол. Освен това са добър източник на антиоксиданта витамин Е, който подпомага функционирането на имунната система.

Ябълки. Консумирани с кората, те доставят на тялото разтворими фибри, които почистват стените на артериите от полепнали мазнини.

Боровинки. Плодът е с високо съдържание на антиоксиданта птеростилбен, който насърчава чернодробните клетки да разграждат мазнините и холестерола по-ефективно. Освен това боровинките съдържат флавоноиди, които могат да понижат кръвното налягане.

Кафе. Изследователите установили, че консумацията на кафе е свързана с по-нисък риск от смъртност, свързана със сърцето, и по-нисък риск от разстройства като хипертония или аритмия. Важното е, че говорим за пиене на умерено количество кафе без добавена захар и сметана.