Чесънът понижава кръвната захар за една до две седмици, установи международен екип от учени.

Чесънът е популярна билка, използвана в ястия по целия свят и е свързана с редица впечатляващи ползи за здравето. Няколко проучвания показват как чесънът може да намали възпалението, кръвната захар и лошия холестерол при хора с диабет тип 2.

Ефектът на чесъна върху дислипидемия при пациенти с диабет тип 2 е само едно проучване, което демонстрира това.

Високото кръвно налягане е често срещано явление при диабет тип 2, а чесънът също е доказано ефективен при понижаване на кръвното налягане.

Яденето на чесън може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и може да предложи други ползи при лечението на метаболитни нарушения, сочат резултати от проучването.

Известно е, че чесънът съдържа над 400 химични компонента, много от които могат да помогнат за предотвратяване и лечение на широк спектър от здравословни проблеми.

Учените открили, че умерените количества добавки от чесън могат да бъдат от полза за пациенти с диабет и че суров или сварен чесън или отлежал екстракт от чесън може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и потенциално да спре или намали ефектите на някои усложнения при диабет и да се бори с инфекциите, да помогне за намаляване на лошия холестерол и за подобряване на притока на кръв.

Те препоръчват използването на чесън за понижаване на кръвната захар само под ръководството на лекар. Добавката може да осигури редица ползи за диабетиците, когато се комбинира с обичайното им лечение с инсулин, диета и физически активности.