Хъркането не трябва да се счита за нещо като безобидно неудобство – то може да се окаже много по-сериозно и опасно явление поради последствията си, казва руският сомнолог Александър Калинкин. То може да бъде без усложнения и тогава наистина не е опасно, но лекарите разграничават хъркането и със спиране на дишането, което може да причини инфаркт, диабет и дори рак, предупреди сомнологът.
Когато хъркането е придружено от паузи в дишането, това води не само до нарушения на съня, но и причинява развитието на хипертония, инфаркт, инсулт, диабет тип 2 и дори рак, отбелязва Александър Калинкин.
До определена възраст мъжете са по-склонни към хъркане, което се появява заедно със спиране на дишането. Когато жените достигнат менопаузата, те започват да страдат от подобно хъркане по-често и случаите на апнея при тях се срещат със същата честота, както при мъжете.
Особено предразположени към патологично хъркане са хората с наднормено тегло и някакви хронични здравословни проблеми. Те включват ГЕРБ (Гастроезофагеална рефлуксна болест), бронхиална астма, хипотиреоидизъм.