Специалистите са единодушни: спасяването от есенната меланхолия и умората е невъзможно – биологичните ритми си казват своето. През есента всичко живо гасне и заспива. Не е учудващо, че и на нас през цялото време ни се иска да подремнем и не ни стига енергия за активна дейност.

Но не се отчайвайте, простички упражнения ще ви помогнат да се ободрите и да не се отпуснете през настъпилата есен.

Студена вана за ръцете

Нищо не ободрява тялото така, както студената вана. Още в средата на 19 век католическият свещеник Себастиян Кнейп, прославил се с методиката на водолечението доказал, че водата с температура под 18 градуса по Целзий влияе възбуждащо най-вече на нервната система. Кнейп съветвал пациентите си в есенната утрин да се разхождат боси по тревата или, подгънали крачоли на панталона, да крачат по морския или речния бряг. 

Не е задължително да прибягвате до такива екстремни методи – напълно може да ги заменят контрастният душ или хладните вани за ръце. Достатъчно е да потопите шепи в ледена вода и да отпуснете там дланите си за 30 секунди.

Упражнения „Голямото дърво“

Това упражнение е на няколко хиляди години. В практиката на Чигонг (от китайски, чи- енергия и гонг - работа, буквално работа с жизнената енергия) се смята за най-мощният начин за получаване на жизнена енергия Ци.

„Голямото дърво“ не изисква физически усилия. Главното е просто да намерите свободно време.

Заемете изходно положение – тялото е отпуснато, краката са на ширината на раменете, стъпалата са паралелни, коленете са леко сгънати, гърбът е прав. Тазът трябва лекичко да се даде напред. Брадичката е надолу, шията е права. Главата стои така, като че ли върху нея е поставена корона. Езикът докосва върха на небцето, очите са притворени, но не и съвсем затворени.

Представете си, че краката ви се превръщат в корени на дърво и абсорбират от земята влага, хранителни вещества и ин енергия. Представете си, че тялото ви расте и се стреми към небето. Повдигнете ръце така, че дланите ви да се намират срещу пъпа. Лактите са отделени от тялото, все едно че обгръщате голяма надуваема топка. Почувствайте я между дланите и пъпа си.

Ще усетите как това кълбо започва да расте, става все по-голямо и по-голямо, излиза извън пределите на тялото ви и вие се оказвате вътре в него. След това топката започва да се смалява и то отново се вписва в ръцете ви. Повторете упражнението няколко пъти.

Дихателна гимнастика

Легнете на килимчето, подложете ръцете под бедрата, а краката повдигнете вертикално, опирайки пети в стената. Поемете дълбоко дъх, издувайки корема и издишайте през носа. Повтаряйте упражнението в продължение на пет минути. То стимулира притока на кръв от долните крайници и таза към горната част на тялото, благодарение на което мозъкът се насища по-добре с кислород, а вие се чувствате по-бодри.

Музикална пауза

Психологът Стефан Гетен смята, че правилно съставеният плейлист ще помогне за „заредим батериите“.  Разбира се, музиката трябва да е не просто любимата. Песните трябва да бъдат подредени правилно – отначало бавни и отпускащи мелодии, но с всяка следваща темпото да се ускорява.

Гетен предлага такъв вариант: соната за пиано в адажио темпо, после струнен квартет в съпровод на пиано в темпо модерато и – за да може окончателно да излезем от „вцепенението“ - симфоничен оркестър с алегро мелодия. Оптималната продължителност на музикалните паузи е 20 минути. Направете плейлиста предварително и слушайте музиката по пътя за работа.

Аюрведа чай

Приготвя се лесно: смесвате половин чайна лъжичка кимион, семена на кориандър и копър и залейте с три чаши вряла вода. Оставете настойката за 5-10 минути и прецедете. Кимионът подобрява храносмилането и стимулира кръвообращението, кориандърът извежда тежките метали и другите токсични вещества, а копърът е експресен очистител на черния дроб.

Полезно е в обикновения черен или зелен чай да се добавят джинджифил, лимон и куркума. Този състав подобрява настроението и зарежда с енергия, затова е правилно да го пиете сутрин.

Светлинна терапия 

Веднага щом станете от леглото,  вдигнете щорите и пуснете ярка светлина във всички стаи. Това моментално ще блокира изработването на мелатонин – хормона на съня, и вие ще де почувствате по-бодри.

Не пестете електричество когато сте в офиса, ако искате да работите по-бързо и ефективно.

Адаптогенни екстракти

Женшен, лимонена трева, родиола розеа  - това са природни адаптогени. От една страна тези растения сами се адаптират към човешките потребности, от друга – помагат на организма да се приспособи към условията на околната среда и по-леко да понася натоварването. Адаптогените не са токсични, може да ги приемате във вид на аптечни настойки или сами да правите отвари от тях.

Витамин D

Слънцето през есента е по-слабо, а слънчевите дни – по-малко. А без ултравиолетови лъчи реакцията, водеща до синтеза на витамин D, е невъзможна. Именно този витамин укрепва имунната система и повишава настроението.

Основни източници на витамин D са мазните сортове риба, месото, яйченият жълтък и млякото. Непременно ги включете в храната си.

Ароматерапия

Цитрусовите масла, особено маслото от сладък портокал, стимулират изработването на хормона на радостта и активират работата на мозъка. Те защитават и дихателните пътища от вируси и бактерии.

Просто дръжте флаконче с есенция на работното си място и от време на време вдишвайте дълбоко от аромата.