Сърдечният удар (инфаркт) е животозастрашаваща ситуация и за двата пола. Подобна атака означава, че сърдечният мускул вече не е снабден с достатъчно кръв и кислород поради стесняване на коронарната артерия. Ако такова нарушение на кръвообращението продължава дълго време, част от сърдечната тъкан умира. Последицата от това може да бъде смъртта. Симптоматичното е, че рискът от смърт поради инфаркт е по-висок при жените, отколкото при мъжете, пише German Medical Journal.

Защо се случва това? От една страна, вероятността да страдат от инфаркт при жените възниква средно по-късно, отколкото при мъжете - около 10 години след менопаузата, когато защитният ефект на женския полов хормон естроген изчезва. От друга страна, проучванията показват, че жените с този проблем по-късно търсят помощ.

Причините се различават. И при двата пола инфарктите се причиняват от запушвания в коронарните съдове. При мъжете обаче това обикновено се причинява от кръвен съсирек (тромб). При жените причината най-често са спазмите на коронарните артерии. По този начин, ако жените нямат склонност към образуване на тромби (например по време на превантивни прегледи), може да бъде проблематично да се определи предварително тяхната податливост към инфаркт.

Симптомите варират. Според German Medical Journal следните симптоми могат да показват инфаркт при мъжете.

Силна болка в гърдите с продължителност повече от 5 минути, често се разпространява в ръцете или горната част на корема.

Интензивно усещане за парене в гърдите.

Силно притискане, сякаш върху гърдите е поставена тежка плоча.

Гадене и повръщане.

Задух.

Чувство на страх заедно със студена пот.

Бледост.

При жените признаците обикновено не са толкова специфични, проявяват се с по-малка интензивност, което поражда съмнения относно сериозността на ситуацията. В много случаи те нямат същата силна болка в гърдите като мъжете. Винаги обаче трябва да мислите за инфаркт (дори в млада възраст), ако се появят следните състояния.

Потискате в гърдите.

Болка в горната част на корема, която прилича на хранително разстройство.

Усещане за дърпане в мускулите на ръцете.

Изпотяване.

Болки в гърба.

Необяснима умора.

Замайване и гадене.

Депресивно състояние.