Внезапният сърдечен арест е ужасна перспектива, с която стотици хиляди хора се сблъскват всяка година. В същото време учените не винаги разбират какво кара човек да умре на фона на рязко спиране на сърдечната дейност и е още по-важно да научите за начините за предотвратяване на тази патология.

Неотдавнашно проучване установи, че в страните от Южна Европа с високо разпространение на средиземноморската диета рискът от внезапен сърдечен арест е значително по-малък. През последните години експертите анализират по най-задълбочен начин кои точно фактори могат да провокират тази ужасна патология, която за кратко време убива човек в случай на неоказване на спешна помощ. За съжаление, не всички обществени места днес имат дефибрилатори, а е почти невъзможно да се рестартира спряно сърце по друг начин.

Няколко проучвания показват, че яденето на определени храни в продължение на дълъг период от време подобрява здравето на хората. Това също така намалява риска от внезапен сърдечен арест. Средиземноморската диета показва особено голям ефект в това отношение.

Тя включва големи количества растителна храна, зехтин, ядки, риба и морски дарове. Средиземноморската диета съдържа и много „здравословни“ мазнини, които са от съществено значение за сърдечно-съдовото здраве, припомнят експертите.