Сокове от моркови, нар, домати и други богати на калий продукти могат да бъдат полезни в борбата с хипертонията. Това твърдят експерти от Училището по обществено здраве към Харвардския университет, според които калият е много важен за превенцията на хипертонията.

Хипертонията, характеризираща се с постоянно високо кръвно налягане, е едно от най-често срещаните заболявания, което увеличава риска от ранна смърт от последствията от инфаркти и инсулти. Основен фактор, влияещ върху развитието на хипертония, е начинът на живот и по-специално храненето.

За да контролирате кръвното налягане, не е достатъчно да ограничите приема на сол (натрий). Също толкова важно е получаването на достатъчно калий.

Калият е електролит, който подпомага баланса на течностите в тялото. Диета с високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий е необходима за поддържане на нормално кръвно налягане, казват експертите.

От колко калий дневно се нуждае тялото?

Мъже - 3400 mg.

Жени - 2600 mg (по време на бременност и кърмене количеството се увеличава).

Деца и младежи - от 400 до 3000 mg в зависимост от пола и възрастта.

Обяснявайки ефекта на калия върху намаляването на налягането, учените забелязали, че този микроелемент стимулира отделянето на натрий от тялото, което води до извеждането на течности от организма и понижава кръвното налягане. В допълнение, калият отпуска стените на кръвоносните съдове, което също помага за понижаване на кръвното.

Откъде да набавим калий?

Микроелементът съдържа много продукти. А неговият вкусен и здравословен източник са много натурални сокове без добавена захар. Един от най-богатите източници на калий са бананите - средният по големина плод съдържа до 422 mg калий. Сок или смути от тях ефективно помагат за поддържане на баланса на кръвното.

Богати на калий са също сокът от сливи, от моркови, от нар, доматеният сок, прясно изцеден портокалов сок, сок от зеленчуци, прясно изцеден сок от мандарини.

Експертите посочват, че е важно да се вземе предвид калоричното съдържание на соковете и да се пият правилно - никога не трябва да се консумират на празен стомах.