Бързото ходене в напреднала възраст е свързано с по-нисък риск от сърдечна недостатъчност, установиха американски изследователи от Университета на Браун и Калифорния. Изследването им е публикувано в Journal of the American Geriatrics Society.

Изследователите са събрали данни за 25 000 жени на възраст 50-79 години, които са били проследявани средно 17 години. През това време 1455 от тях са били хоспитализирани със сърдечна недостатъчност. В зависимост от средната скорост на ходене учените разделят жените на три групи: бавни (по-малко от 3 км/ч), средни (3-5 км/ч) и бързи (повече от 5 км/ч). В сравнение с първата група, вторият и третият риск от развитие на сърдечна недостатъчност е съответно 27% и 34% по-нисък.

Въпреки това, бързото ходене за по-малко от един час седмично е свързано със същия намален риск от сърдечна недостатъчност като ходенето с умерено или бавно темпо за повече от два часа седмично.

Като се има предвид, че хората често посочват липсата на време като бариера пред редовната физическа активност, ходенето по-бързо, но за по-малко време може да осигури същите ползи за здравето като препоръчителните 150 минути умерена физическа активност на седмица, казват изследователите.

Възможно е обаче резултатите да показват и обратна зависимост – хората с по-здраво сърце по-лесно се движат по-бързо. Въпреки това, ползите от умерената физическа активност, включително бързото ходене, са неоспорими.