Великден е един от празниците, когато цялата фамилия се събира на трапезата. Всички знаем колко зареждащо е това! Но забързаното ежедневие ни пречи да спазваме тази традиция и в делниците, за да я предадем и на децата си.

Вижте ползите от общуването по време на хранене за физическото и психическото здраве.

Повечето родители вече знаят, че семейните ястия са чудесни за тялото, мозъка и психичното здраве на децата. Изследванията на учени от няколко екипа в продължение на две десетилетия показват, че децата, които се хранят със семействата си, се справят по-добре в училище и имат по-богат речник. Те имат и по-малко случаи на депресия, тревожност и хранителни разстройства, както и по-здрава сърдечно-съдова система.

Но това, което може да е изненадващо за обезпокоените родители, е, че същите тези семейни хранения са полезни и за възрастните. През целия живот - от млади родители, които са се хранили с малките си деца, до родители, които говорят за стратегии за справяне с децата си в училищна възраст, до възрастни, имащи право на медицински грижи, които се хранят с по-младите поколения, храненето заедно е свързано не само с по-здравословна храна и подобряване на настроението.

Страхотна традиция за всички възрастни, но особено за родителите

За възрастните - с или без деца, има много ползи за здравето, когато се хранят с други. От друга страна, изследователите установили, че храненето сам е свързано с повишена вероятност от пропускане на хранене и последващите ефекти от по-ниския прием на хранителни вещества, намалената енергия и лошото храносмилане.

При децата честото семейно хранене е свързано с по-ниски нива на затлъстяване. Родителите, които вечерят с децата си, също са склонни да се хранят нормално и да не преяждат. Родителите могат да спрат някои от тези разрушителни действия, ако знаят, че децата им наблюдават и са готови да ги имитират, коментират учените.