Живеем в епоха на епидемия, а не на коронавирус, на липса на физическа активност, затлъстяване и диабет. Според СЗО 17,5 милиона души по света умират всяка година от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Това припомня руският кардиолог Тамаз Гаглошвили.

Сърдечно-съдовите заболявания са група от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, които включват коронарна болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, ревматична болест на сърцето и други патологии.

За да се сведе до минимум рискът от развитие на ССЗ, физическата активност ще помогне на първо място.

Какво се случва с тялото, ако редовно правите аеробни упражнения?

При хипертония систолното кръвно налягане се понижава с 5 mm Hg, което е сравнимо с лекарствената интервенция.

Понижава се т.н. „лош холестерол“ – LDL, и се повишава „добрият холестерол“ - HDL. Така съдовете се почистват.

Повишава се чувствителността на тъканите към инсулин, което нормализира нивата на кръвната захар. Това е особено важно за хора с преддиабет и диабет.

Намалява С-реактивният протеин (CRP)

С-реактивният протеин е кръвен показател, който отразява възпалителния процес в организма. Затлъстяването и диабетът причиняват възпаление на съдовата стена. И колкото по-висок е С-реактивният протеин, толкова по-висок е рискът от атеросклероза.

И разбира се, редовните упражнения намаляват излишното телесно тегло и по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Глупаво е да се спори с това, пише лекарят в канала си в Telegram.

Можете да избирате между велоергометър, елипса, бягаща пътека, тенис на маса, групово кардио, басейн, скандинавско ходене, каквото ви душа иска.

Трябва да въвеждате натоварванията постепенно: можете да започнете с ежедневни разходки и постепенно да увеличавате времето и темпото.

Сърдечно-съдовите заболявания имат противопоказания за физическа активност само при спешни състояния - остър инфаркт, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, тежък сърдечен блок, хипертонична криза и др. При хронично протичане на ССЗ физическата активност не е противопоказана, а напротив е показана! Малко вероятно е да се занимавате със спорт, но упражненията са необходими!, отбелязва лекарят.

Чести симптоми на сърдечно-съдови заболявания:

Усилваща се кашлица в легнало положение.

Повишена умора.

Слабост, треперене на ръцете.

Бледо лице.

Посиняване на устните, ушните миди, краката.

Покачване на температурата.

Промяна в честотата и ритъма на пулса.

Стабилно високо или ниско кръвно налягане.