Увеличената консумацията на ВСАА аминокиселини с разклонена верига в края на деня може да повлияе негативно на здравето на сърдечно-съдовата система. Това сочат резултати от проучване на американски учени от Университета в Алабама, публикувани в  в Journal of Molecular and Cellular Cardiology.

Резултатите от проучвания върху животни показали, че консумацията на BCAA в края на активния период - по време на обяд - причинява рязко увеличение на сърцето, което води до увеличаване на размера на кардиомиоцитите със 75% за четири часа. Високата консумация на BCAA също влошила прогресията на сърдечните заболявания.

Мартин Йънг, доктор по медицина, професор в катедрата по сърдечно-съдови заболявания на Университета, е посветил голяма част от кариерата си на изучаването на ефектите от циркадните ритми върху здравето на сърцето и е изненадан от резултатите.

Това проучване подчертава връзката между здравето на сърцето и поведението и в този случай поведението е по кое време на деня трябва да ядем определени хранителни вещества. Ученият казва, че резултатите от това проучване могат да бъдат положителни за здравите хора. За хора с хронични заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания това може да служи като предупреждение.

Проучването ни изуми, казва Йънг. Открихме, че сърдечните клетки са нараснали със 75% в рамките на четири часа след ядене на BCAA хранене, но след това са се върнали към нормалния си размер, споделя той и добавя, че увеличаването на сърдечните клетки влошава сърдечните заболявания.

При нашите модели яденето на високо съдържание на BCAA по време на обяд нарушава сърдечното ремоделиране, което води до драстично намаляване на сърдечния контрактилитет и в крайна сметка до сърдечна недостатъчност, обяснява Йънг. Въпреки това, храненето с високо съдържание на BCAA, еквивалентно на времето за закуска, нямаше вредни ефекти, казва ученият.

И така, трябва ли хората да започнат да консумират по-голямата част от BCAA сутрин? Йънг казва, че това проучване потвърждава идеята. Вече се появяват и проучвания на населението, които предполагат, че трябва да ядем повече протеини на закуска и по-малко на вечеря. Аминокиселините BCAA се съдържат в месото, птиците, рибата, млечните продукти, яйцата.