Редовното ходене може да увеличи продължителността на живота с до 15 години, според списанието Communication Biology, което публикува резултатите от ново проучване. Ползите за здравето от ежедневното ходене са изследвани от британски учени от Университета в Лестър, ръководени от професор Томас Йейтс. Те открили, че хората, които ходят с бързи темпове всеки ден, могат да бъдат с 15 години по-млади от показателите на биологичната им възраст от тези, които рядко ходят. И обясняват защо.

Бързото ходене помага за поддържане на дължината на теломерите, защитни структури в краищата на хромозомите, е изводът на изследователите. Скъсяването им се среща при всички възрастни хора, свързано е с дегенеративни процеси в организма, скъсяване на живота. Заключенията на учените за ефекта от ходенето върху състоянието на хромозомите се основават на резултатите от изследване на дължината на теломерите при 405 981 хора на средна възраст.

От своя страна списание Lancet Public Health публикува данни от мета-анализ на 15 проучвания, включващи почти 50 000 души, които показват, че увеличаването на броя на стъпките дневно намалява риска от преждевременна смърт. Изследователите са изчислили, че за хора на възраст 60 и повече години този риск намалява, когато правят приблизително 6 000-8 000 крачки на ден. За хора под 60 години подобен риск намалява с 8 000-10 000 стъпки на ден.

Експертите твърдят, че ходенето предотвратява загубата на памет, свързана с възрастта, и също така е чудесно за жени след менопауза, тъй като поддържа костната и мускулната сила. Според тях като цяло възрастните трябва да се стремят да изпълнят поне 6000 стъпки дневно.

Какво ходене е особено полезно.

  • С добавено тежест.
  • Ходене нанагорнище.
  • По-бързо ходене.
  • Разходки с приятели и сред природата.