Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. Сред препоръчителните хранителни продукти са пилешкото месо и яйчните белтъци, казва той пред вестник The Mirror и обяснява защо.

Аминокиселините и минералите, които получавате от пилешкото месо, са идеални за ефективното функциониране на колагена в организма. Яйченият белтък е особено богат на аминокиселина, наречена пролин, която е важен компонент на колагена и ще ви помогне да придадете на кожата си блясък.

Аминокиселината, наречена пролин, е важен компонент на колагена и ще ви помогне да придадете на кожата си блясък, обяснява още специалистът.

Производството на колаген в човешкия организъм се стимулира от витамин С, който се намира в големи количества в горските плодове. Според Рейли една чаша ягоди може да осигури повече от 100 % от препоръчителната дневна доза от витамина. Къпините също имат добро въздействие върху кожата.

Лекарят препоръчва и консумирането на чесън за борба с бръчките: той съдържа серни съединения, които са от решаващо значение за поддържането на целостта на кожната тъкан. В диетата си трябва да включите и бобови растения. Бобът, лещата и нахутът са отлични източници на колаген за поддържане на здравето на кожата, обяснява Райли.

Храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сьомга и скумрията, ядките, авокадото и лененото масло, подобряват кожата на лицето и забавят появата на бръчки, защото притежават мощни антиоксидантни свойства. Зеленчуците и плодовете, особено ярките и цветни плодове, също са богати на антиоксиданти, припомнят експертите.