За подобряване на здравето учените препоръчват да се смеете на глас или понякога да излизате навън и да се излагате на слънце. Какво още помага?

Смейте се с пълен глас. Данните от изследвания показват, че оптимистично настроените хора по-рядко страдат от сърдечни проблеми – по-рядко получават нарушения на кръвообращението и инфаркти. Освен това, когато се смеем, тялото произвежда хормона на щастието серотонин, а ако се смеем редовно, това укрепва имунната ни система.

Прегръщайте се. Прегръщането освобождава „хормоните на щастието и привързаността“, като допамин и окситоцин, като същевременно забавя производството на хормона на стреса кортизол. Хората, които често се прегръщат в семейството, с близки, са по-стабилни и по-малко податливи на стресови заболявания и настинки.

Излизайте на слънце. Само 30 минути на чист въздух са достатъчни, за да накарате тялото да произвежда повече витамин D, който укрепва имунната система и е важен за много процеси в тялото. В зависимост от типа кожа,  от 5 до 25 минути незащитено излагане на слънце се счита за напълно приемливо.

Поемайте дълбоко въздух. Опитайте да вдишате дълбоко, след това издишайте и задръжте дъха си за около пет секунди, след това отново вдишайте дълбоко и издишайте бавно. Дихателните упражнения забавят отделянето на хормони на стреса, укрепват имунната система, помагат при нарушения на съня и предотвратяват тревожността.

Ставайте от стола. Ето какви са последствията от дългото седене на стол - сърцето и кръвоносната система отслабват, кръвта тече по-бавно или дори се натрупва, метаболизмът се забавя, мускулният корсет на тялото атрофира. Затова трябва да ставате и да се движите възможно най-често. В идеалния случай до 30 минути на ден трябва да отделяте за упражнения.