Все повече хора страдат от целиакия или непоносимост към глутен. Това заболяване обаче има много лица. Ето защо диагнозата не винаги е лесна.
Модерна болест ли е целиакията?

Вярно е, че през последните години броят на диагнозите на ц
елиакия се е увеличил. Въпреки това важна причина за увеличаването на случаите е подобрената диагностика, тъй като целиакията дълго време се смяташе за рядко детско заболяване, обяснява руският лекар Ирина Андреева.
Погрешно е обаче да го наричаме мода, тъй като това нелечимо автоимунно заболяване трябва да се приема сериозно.
Какво е глутенът?
Глутенът е протеинов компонент на различни зърна като пшеница, ръж, овес и ечемик. При хората с
целиакия организмът развива имунна реакция срещу глутена, който уврежда лигавицата на тънките черва.
Причината не е алергична, а имунна реакция, обяснява лекарят.
Защо е толкова трудно да се диагностицира?
Тъй като клиничните симптоми на ц
елиакията и степента на заболяването могат да варират значително между пациентите, дори за специалистите е трудно незабавно да диагностицират непоносимостта към глутен.

Ето защо заболяването се нарича още хамелеонът на гастроентерологията.
Какви са симптомите?
Поради вече споменатите причини е трудно да се идентифицират характерните симптоми на целиакия. Непоносимостта към глутен може да причини класически стомашно-чревни симптоми като диария, мазни изпражнения и метеоризъм. Поради намаленото усвояване на хранителни вещества в тънките черва, това може също да доведе до анемия и загуба на тегло, както и до забавяне на растежа при деца.
Възможни неврологични оплаквания
Неврологичните оплаквания могат да бъдат причинени от дефицит на витамин B и да доведат до заболявания на нервната система. Подобни оплаквания се диагностицират при 50 процента от
болните и са характерни с парене или изтръпване на ръцете и краката.
Освен това може да се появи намалена костна плътност или остеопороза, което може да се обясни с липсата на витамин D и калций.
Но възможните симптоми могат също да включват афтозни язви в устата или болки в ставите като артрит.
Как може да се лекува целиакия?
Ако бъде диагностицирана от лекар, пациентите трябва да спазват безглутенова диета до края на живота си, като напълно избягват съдържащи глутен зърнени култури като пшеница, ръж, овес и ечемик. Поради сложността на подобна диета и за избягване на грешки препоръчвам да потърсите специализирани хранителни съвети, казва руският експерт.
Допускат ли се еднократни грешки по време на хранене?
Пациентите трябва да спазват стриктна безглутенова диета до края на живота си.
Еднократната грешка е малко вероятно да има дългосрочни негативни последици. „Грешките в диетата“ обаче могат да доведат до симптоми като коремна болка и диария.
За щастие, имунните нарушения получават повече внимание през последните години. В резултат на това гамата от продукти без глутен става все по-широка.