Преди повече от половин век един млад, но вече утвърден български ортопед извършва чудо. Ортопедът се казва Илия Икономов и е баща на нашия медицински редактор проф. Красимира Икономова. Жената, преживяла чудото, се нарича Радка Добреновска. Имала е рак на бедрената кост. Тогава, когато никой не бил в състояние да се пребори с болестта й и единственото решение било ампутация, д-р Икономов с нейно разрешение приложил своя революционен метод.

Радка Добреновска е жива и до днес и се движи спокойно и уверено с двата си здрави крака из родната Мездра. Потърси ни сама, откривайки името на проф. Икономова в онлайн списанието ни. Помоли за среща с наследниците на доц. Икономов, чийто син също е ортопед. За да не си замине от този свят без да е благодарила за невероятното си спасение. А пред нас поиска да разкаже историята си. 

 

 

Наричали го Илия Чудото

 

Това прозвище доц. Илия Икономов си спечелил не само сред признателни пациенти,  така бил известен и между колегите си.

Доцент д-р Илия Икономов е един от водещите български ортопеди-травматолози от втората половина на 20-ти век. Той е роден в София през 1920 година. Завършва медицина в Софийския университет през 1944 година и веднага е мобилизиран на фронта. Патологията на войната - травмите, костните счупвания, обширните рани - впоследствие определя и професионалната му ориентация към травматолигията и ортопедията.

Лекарската си практика започва като асистент в Клиниката по ортопедия и травматология на Медицинския университет. Там  негов учител е проф. Бойчев. В този период  младият лекар трупа опит и знания и защитава кандидатска  дисертация върху костните тумори. През 1960 година е един от основателите на Клиниката по ортопедия и травматология в новосъздадения Институт за спешна медицинска помощ „Пирогов”.  Повече от 30 години д-р Илия Икономов е ръководител на клиника в болницата. Защитава докторско дисертация, в която обобщава многогодишните си приноси към ортопедията и травматологията. Публикува своите достижения в авторитетни наши и чужди списания.

Доц. Илия Икономов  е  учител и наставник на поколения ортопеди и травматолози, един от които е и неговият син. Днес портретът му е сред заслужилите специалисти, допринесли за развитието и утвърждаването на института „Пирогов” като главен център на спешната медицина в България.

           

Уникалната следа на доц. Икономов

 

Радка Добреновска е една от четирите пациентки на доц. Икономов, която през 1956 година търси кабинета му с надеждата за спасение. Диагнозата й е рак на бедрената кост.

Нейният случай е описан в списание „Хирургия“, том 10 от 1957 година. Статията е озаглавена „Приноси към хирургичното лечение на малигнени костни тумори” с автор д-р Илия Икономов.

В началото на статията се прави крътък преглед на различните хирургични методи, използвани до този момент за лечение на злокачествените костни тумори. Основен подход е премахване на засегнатия от тумора крайнк. Това е тежка и инвалидизираща процедура. Изготвените протези са неудобни, социалната интеграция на пациента е затруднена, психическата травма е тежка. В много случаи болните отказват хирургични интервенции като тяхното желание е да спасят както крайника, така и неговата подвижност. Това навежда д-р Икономов към прилагане  на нов подход за лечение на костните тумори. Процедурата е следната:

От двете страни на тумора костта се срязва до здравите й участъци, далеч от поразеното място. Костният тумор  се изважда заедно с меките тъкани около него.  Костният фрагмент заедно с тумора в него  се вари на температура 100 градуса по Целзий за 15 минути.  Целта е топлинно унищожаване на раковите клетки. Това е своеобразна стерилизация на костта, при която всички туморни тъкани загиват. В стерилизираната кост се извършват множество перфорации. Това улеснява бъдещото проникване на кръвоносни съдове, необходими за храненето на костта. Сварената кост се връща обратно и се фиксира за здравите костни части с костни пирони и винтове. Крайникът е в гипс за три месеца, след което се поставя фиксираща скоба, подпомагаща пълното срастване на двата края на сварената кост. Предписват се физиотерапевтични процедури, за да се мобилизира движението в ставата. По този начин поразеният крайник се запазва и пациентът не е инвалид.

С тази техника д-р Икономов е оперирал четири пациентки. Първата от тях - Радка Добреновска, е жена на 23 години, оперирана по повод периостална фибросаркома в долната част на бедрото. Година и половина след операцията жената вече ходи свободно, без чужда помощ и няма данни за рецидив и метастази. Рентгеновите снимки показват напреднало възстановяване на сварената кост.

Д-р Икономов счита, че тази хирургична процедура е подходяща за по-слабо агресивни злокачествени костни тумори и при пациенти, които категорично отказват осакатяващо хирургично лечение. Методът поражда множество въпроси, които нямат категоричен отговор. Дали топлинната стерилизация на костта е 100%, дали няма да се появи рецидив на место или метастази в отдалечени област? Дали няма да настъпи възпаление и присадената кост да бъде отхвърлена? Каква ще е преживяемостта на оперираните по този метод пациенти?

С тази първа статия д-р Икономов иска да заинтересува широк кръг от ортопеди и общи хирурзи. Той счита, че е необходимо да се натрупва опит с нови случаи, които да хвърлят светлина върху този нерешен проблем. Заключението на д-р Икономов е, че перспективите на този метод за лечение тепърва ще бъдат оценени и ще намерят място в лечението на костните тумори.

Проверката на годините доказа валидността на метода на доц. Икономов. Младата тогава учителка Радка Добреновска вече 60 години след операцията крачи свободно из родната Мездра.

Днес 86-годишната пациентка издири и покани в дома си наследниците на своя спасител. Пред сина и дъщерята на  доц. Икономов Добреновска разказа своята история.

 

Среща на признанието

 

Години след операцията Радка Добреновска е ходила на редовни контролни прегледи при д-р Икономов. Той винаги я е търсил и при гостуване на ортопеди от чужбина, за да демонстрира резултатите от своя метод за лечение на костни тумори.

Радка Добреновска е поддържала връзка и с другите пациентки, оперирани по този метод. Десетилетия след операцията те са били живи и здрави. Спомня си, че оперативният метод в първите години след операцията е предизвикал широк обществен интерес. Уникалният подход е отразен в кинопреглед (десетминутен филм с новини, който навремето се прожектираше преди официалната кинопрожекция). В онези години без телевизия това е било широко медийно отразяване на оперативния метод на д-р Икономов.

След операцията Радка Добреновска има възможност сама да поддържа къща, градина и лозе. До пенсионирането си тя работи като учителка в Мездра. Радка има един син - инженер, който по време на операцията е бил на една година. От него има двама внука и цялото им голямо семейство живее в Мездра.

Преди месец Радка Добреновска успява да открие наследниците на доц. Икономов в София и ги кани да й гостуват. За необичайната среща пристигат синът и дъщерята на доц. Икономов, заедно неговите внуци. Синът е наследил професията на баща си. Д-р Николай Икономов е лекар ортопед-травматолог, работил дълги години в Пирогов. Дъщерята – проф. д-р Красимира Икономова, завежда Клиничната лаборатория и имунология в Националната транспортна болница.

Мечтата на Радка Добреновска е след толкова години да представи на съвременниците ни този революционен за времето си хирургичен подход за лечение. Шейсет години след операцията й,  хирургичното лечението на костните тумори  се извършва чрез поставяне на костно-ставни присадки или специални ендопротези. Това са способи, чрез които се спасява крайника от ампутация и се въстановяват обширни костни дефекти и големи стави, обяснява проф. Икономова. 

Но стерилизирането и повторното използване на поразената от тумора кост за реконструкция все още намира приложение. Елиминирането на туморните клетки освен чрез варене, се извършва и чрез автоклавиране, пастьоризация и гама облъчване. Методът е полезен в страни, в които няма съоръжения за костно-ставни присадки  или туморни ендопротези поради финансови, технически или социокултурни причини.

В наши дни терапията на костните тумори се извършва освен по хирургичен път, и с мощни противотуморни лекарства. Те блокират развитието на туморите и техните метастази. Изборът на лечение се определя от локализацията на туморите и от микроскопския им вид. Едни  тумори са по-агресивни, докато  други показват по-умерен ход. Какъв лечебен подход ще се избере се решава от т.нар онкокомитети, в състава на които влизат хирурзи-ортопеди, патологоанатоми, специалисти по химиотерапия.

Радка Добреновска не е загубила младежкия си дух и хъса за живот. Вече не е така активна в работата по двора и градината. Оставила е тази дейност за сина, снахата и внуците. Тя е в крак с времето си - всеки ден изчита пресата, следи с интерес информационните емисии по телевизията и любимите си сериали. Заради големия си жизнен опит Радка е признат авторитет сред близките си. Най-голямото ѝ желание днес е да има трибуна в телевизията, където да разкаже за своя лечител и спасител д-р Илия Икономов.

             

 На снимките:

Радка Добреновска със сина и дъщерята на доц. Икономов

Радка и съпругът ѝ като младо семейство

Благодарната пациентка днес

Семейството на Радка с наследниците на доц. Икономов

Чудодеецът-ортопед доц. Илия Икономов