Ако служителите в офисите седят до прозореца, те работят по-продуктивно, установили британски учени от Кралския колеж в Лондон. Информация, която е особено полезна след продължителен локдаун.

Визуалният контрол, който мястото до прозореца дава на човек, води до по-големи нива на щастие и удовлетворение, показало проучването. Работниците съобщавали, че се чувстват по-приятно, когато имат възможност да гледат през прозореца. Ако обаче работното им място позволявало да наблюдават целия огромен офис, това можело да доведе до забележимо разсейване. Изследователите вярват, че резултатите от тяхното проучване ще помогнат на работодателите да разполагат по-добре служителите в работните помещения.

Проучването е проведено от социолози от Кралския колеж. Те открили, че максималното ниво на щастие е изпитано от работници, които могат да наблюдават цялата площ на малкия офис, докато седят близо до прозореца. Било им удобно да обменят информация с колеги, повишила се концентрацията и производителността на труда. През последните години практиката на офисите на открито се разпространява в много страни.

Доскоро учените само разследваха колко разсейващо е такова място за сядане, но не са изследвали кои места в тези офиси могат да се считат за най-добрите, пише The Daily Mail.