Международна група изследователи, чиято статия е публикувана в Journal of Oral Medicine and Dental Research, предлага нова, „съдова“ хипотеза за процеса на проникване на коронавирус в сърцето и белите дробове.

Проучванията показват, че вирусът не засяга предимно дихателните пътища, а кръвоносните съдове на белите дробове. В същото време, високата концентрация на вирусни частици в слюнката, както и наличието на пародонтоза (бактериално възпаление на тъканите на венците) е свързано с повишен риск от смърт от ковид.

И тъй като вирусът се натрупва в слюнката, всяка уязвимост в имунната защита на устната кухина (а именно това се случва с пародонтит) улеснява проникването на SARS-CoV-2 в кръвоносната система. Придвижвайки се по кръвоносните съдове на венците, вирусът през вените на шията и гърдите първо достига сърцето и едва след това навлиза в белодробните артерии и капилярите на белите дробове, прониквайки в клетките на ендотела (вътрешния слой облицовка на стените на кръвоносните съдове). Това води до вазоспазъм, както и тромбоза, причинена от възпалителна реакция, увреждане на белодробната тъкан и други сериозни животозастрашаващи последици.

По този начин авторите на публикацията предполагат, че лошата хигиена на устната кухина - отлагания на зъбен камък и пародонтит - увеличават риска от достигане на вируса до белите дробове и това заплашва тежка форма на ковид.

Тоест, ежедневните грижи за здравето на устната кухина - премахване на зъбен камък, посещение навреме на зъболекар, предотвратяване на пародонтоза, измиване на зъбите и пространствата между тях и използване на дезинфекциращи изплаквания - могат да ви спасят живота, заключават изследователите.