Някои лекарства трябва да се приемат на гладен стомах (в диапазона от 1 час 30 минути до 2 часа преди хранене), тъй като присъствието на храна в стомашно-чревния тракт може да забави или да намали терапевтичния им ефект. Други средства пък трябва да се вземат по време на ядене, за да се „разтворят“ по ефективно в кръвта при храносмилането.

Какво е необходимо да знаем за времето на прием на разпространените безрецептурни лекарствени средства?

Нестероидните противовъзпалителни препарати се приемат с храната, за да се намали раздразването и поражението на стомашната лигавица.

Лекарствата срещу гадене и повръщане трябва да се пият преди ядене.

Всички лекарства е добре да се пият с чиста вода. Течността е необходима, за да може да предотврати залепването на таблетките към хранопровода. Идеалният начин е да използвате вода, тъй като другите напитки могат да повлияят на действието и преносимостта на препарата.

Лекарствата в капсули при проблем с храносмилането – като например киселини, винаги се вземат след ядене. Трябва да обърнете внимание на възможността от нежелателни взаимодействия с други лекарствени средства, тъй като капсулованите препарати могат да попречат на абсорбцията на другите медикаменти. Затова приемът им трябва да се „отдалечи“ с два часа.