Душът е радост от живота, достъпен за милиони хора. Той не само прочиства тялото, но и осигурява допълнителни ползи за здравето, като активира притока на кръв. Но много хора се къпят всеки ден и лекарите не винаги одобряват този навик.

Един от тези специалисти, медицински експерт по телевизионната програма This Morning (Тази сутрин), д-р Крис Стийл, обясни в ефир защо е против ежедневния душ.

Несъмнено понякога климатичните условия изискват вземане на душ без много колебания, независимо дали това трябва да се направи или не. Но при липса на гореща топлина и силно изпотяване, не бива да се къпете всеки ден, казва американският доктор. Особено вредно е ежедневното миене на цялото тяло със сапун или други препарати и пяна.

Основната заплаха от такъв навик е нарушение на защитната бариера, осигурена от кожата, и като следствие, намаляване на общия имунитет.

Като цяло здравата кожа поддържа мастния слой и баланса на полезните бактерии с други микроорганизми. Ежедневното измиване и почистване премахва тези бактерии, особено ако се използва гореща вода, казва експертът.

Лекарят цитира проучване на експерти от Харвард, публикувано в списанието Emerging Infectious Diseases. Изследователите анализирали ефекта от измиването върху целостта на кожата, както и връзката между хигиената на кожата и риска от инфекция в тялото. Според тях честото измиване със сапун е свързано с разпадане на кожата, тя става суха, появяват се раздразнение или сърбеж и увреждане на кожната бариера. Според учените, изсушената с измиване кожа позволява на бактериите и други патогенни микроорганизми да преодолеят бариерата, която трябва да осигури, а това допринася за появата на по-устойчиви, по-малко приятелски настроени организми, развитието на алергични реакции и инфекции.

Вземайки това предвид, лекарите настояват да вземате душ, като при поява на реално замърсяване на тялото и да не злоупотребявате със сапунени продукти - на първо място, да не използвате антибактериален сапун. В крайна сметка човек може просто да измие само най-изложените на замърсяване части от тялото с вода без сапун или гел. Някои хора се къпят сутрин и след това отново преди лягане. Експертите намират такава чистота за прекомерна и изобщо не полезна.