До д-р Мартин Скар, консултант за британските издания Mail on Sunday и Mailonline, се обърнал 90-годишен пациент, който поддържа отлична атлетична форма. Ходи на фитнес три пъти седмично и има добро кръвно налягане и пулс, но ако седи неподвижно дълго време, след това, когато стане, се сблъсква с необяснимо задух.

Почти сигурно няма за какво да се притеснявате, това е така нареченият задух от усилие, което се появява по време на тренировка, обяснява д-р Скар. Когато преминем от стационарно към подвижно състояние, се задейства така нареченият барорецепторен рефлекс. Каротидните артерии на шията съдържат малки барорецептори, които изпращат сигнали до мозъка за движение. Основните мускули на тялото се нуждаят от повече кръв, за да работят ефективно.

Когато се изправите, кръвта, която се събира в долната част на тялото ви, се втурва към сърцето ви, а в млада възраст барорецепторният рефлекс автоматично регулира капацитета на сърцето или сърдечния дебит, така че притокът на кръв към мускулите и белите дробове да остане непроменен. Но с възрастта този рефлекс се притъпява.

В зряла възраст тази адаптация отнема малко повече време, така че има краткотрайна липса на приток на кръв към сърцето и белите дробове, което причинява задух. Докато движенията продължават, кръвта тече от краката към сърцето и изходът се възстановява, поради което задухът изчезва. Така че този краткосрочен проблем не е признак на някакво разстройство.