Хората, които ядат растителна храна и риба, имат много шансове да се разболеят лесно. Това е заключението, до което са стигнали американски изследователи от Университета Джон Хопкинс и Медицинския център Cedars-Sinai (САЩ), чиято статия е публикувана в списанието BMJ Nutrition Prevention & Health.

Учените анализирали резултатите от онлайн проучване, проведено от юли до септември 2020 г. сред здравни работници от шест държави - Франция, Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство и САЩ. Всички участници в проучването, които наброяват почти три хиляди души, са били в тесен контакт с пациенти с ковид поради естеството на тяхната работа. Лекарите трябвало да предоставят подробна информация за диетата си, тежестта на прекарания ковид, ако са се заразили, както и данни за начина им на живот, заболявания, лекарства и т.н.

Оказало се, че общо 568 участници са се заразили с коронавирусна инфекция, от които 138 души са прекарали заболяването в умерена или тежка форма, а при останалите е било много леко или безсимптомно.

Учените взели предвид факторите, които могат да повлияят на хода на инфекцията - възраст, етническа принадлежност, индекс на телесна маса, пушене, ниво на физическа активност и установили, че респондентите, които ядат само растителна храна или допълват тази диета с риба и морски дарове, имат по-нисък риск от умерена и тежка форма на боледуване, отколкото тези, които се хранят по различен начин, съответно със 73% и 59%.

А онези респонденти, които са яли нисковъглехидратна, високобелтъчна диета, са били четири пъти по-склонни да се разболеят тежко от кови, отколкото вегетарианците. В същото време изследователите установили, че видът на диетата не влияе на риска от инфекция или продължителността на заболяването.

Растителните храни са богати на биологично активни вещества, витамини и минерали, които са много важни за здравата имунна система, а рибата е важен източник на витамин D и омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства, отбелязват изследователите.