Изследователи от Германия и Швеция направиха откритие, което може да промени живота на милиони хора, прекарали миокарден инфаркт. Създадена е нова техника за потенциално възстановяване на сърдечни тъкани, които са получили привидно необратими и трайни увреждания под формата на белези след същия инфаркт. За съжаление, човешкото сърце много трудно се възстановява след сърдечен удар, тъй като тъканта на белега е по-малко еластична.

Новата терапия, която учените създадоха, е базирана на стволови клетки и може по-добре да се справи с тази задача. Въз основа на тях те са успели да регенерират сърдечни клетки при прасета, използвайки човешки камерни прогениторни клетки. Тези клетки играят критична роля във формирането на този орган по време на човешкото фетално развитие и могат да се развият в специализирани сърдечни клетки, ако е необходимо.

През следващите две години авторите на тази техника искат да я тестват при хора. Предишни проучвания са използвали сърдечни клетки, израснали от стволови клетки, но пациентите са имали странични ефекти, включително тежки аритмии. Новият подход използва по-гъвкави клетки.