Повтарящата се нощна болка в коляното може да означава, че човек има остеоартрит. Американски специалисти от Кливландската медицинска клиника информираха, че в случая редовното връщане на болката е тревожен сигнал.

Ако забележите, че някоя част от тялото ви започва да боли по-често и особено през нощта, не можете да го пренебрегнете, трябва да посетите лекар, съветват експертите.

В отговор на въпроса защо коленете могат да болят през нощта, представители на клиниката в Кливланд обясняват, че този симптом може да възникне поради такъв сериозен проблем като остеоартрит. Това е състояние, причинено от износване и разкъсване на хрущяла, тъканта, която предпазва костите и ставите. С неговото изтъняване или атрофия възниква триене на костите, свързващи се в ставите, което води до болезнени усещания.

Други симптоми на остеоартрит на коляното могат да включват:

подуване

усещане за топлина при допир

„скърцащи“ звуци при движение на крака.

И тъй като болката, причинена от артрит, често се появява през нощта, това може да доведе до нарушаване на нормалния сън, във връзка с което здравословното състояние ще се влоши през деня. В допълнение, артрозата на коляното може да премине в тежък стадий, при който лекарите говорят за необходимостта от операция за изправяне на костта или замяна на ставата.

Друга често срещана причина за тази болка е пателарният тендинит, състояние, причинено от възпаление на сухожилието на коляното.

Трябва да се отбележи, че остеоартритът и пателарният тендинит са по-болезнени, когато човек е в покой, отколкото когато се движи. Поради тази причина дискомфортът, свързан с тях, се усеща през нощта с по-голяма сила, отколкото през деня.