Мислите си, че като шеф животът ви ще е по-лек? Това може да е така, но само за представителите на силния пол. Докато за дамите, на които се налага да уволняват и наемат служители, както и да определят заплатите им, шефското кресло е път към поява на депресии.

Твърдят го американски социолози от Тексаския университет в Остин, които използвали продължително проучване на хора от щата Уисконсин. Те анализирали информацията за работните места, социалния статус и здравето на 1500 жени и 1300 мъже през 1993 година, след което сравнявали резултатите с анкети със същите хора след 11 години. През това време много от участниците в проучването преминали на по-високи длъжности.

Резултатите от проучването показали, че издигналите се в кариерата жени страдат много по-често от депресия от своите колеги-мъже. По отношение на кариерния растеж обаче, съотношението се променя – проявите на депресия при мъжете-ръководители станали все по-незабележими, отколкото при подчинените им, докато сред дамите-шефове броят на страдащите от това разстройство нараснал чувствително.

От една страна жените на високи длъжности няма от какво да се оплакват: те получават повече от връстниците си с по-малко късмет, по-образовани са и като че ли често са удовлетворени от това, което вършат. И все пак, необходимостта да вземат решения, от които зависи зависят определени съдби, постоянно ги потиска. Ако решенията им не са достатъчно категорични, колегите смятат, че шефката не се справя добре с ролята си. Ако пък е обратното, дамата се обвинява в липса на женственост.

А ако на стола на шефа стои мъж, социалните стереотипи не се нарушават, в същото време самолюбието на мъжа е удовлетворено.