Юнските температури заредиха с оптимизъм много хора и те се опитват да пренебрегнат предпазните средства. Защото, както се знаеше досега, предаването на коронавирус на SARS-CoV-2 зависи от сезона.

Топлото време обаче не е достатъчно, за да се задържи предаването на вируса от един човек на друг. До това заключение стигнаха специалисти от Imperial College London, чието изследване беше публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените показаха, че температурата на въздуха и плътността на населението са основните фактори, определящи скоростта на разпространение на вируса при липса на мерки, които ограничават мобилността на населението, като социалната изолация. Това означава, че не можете да се откажете от локдауна и дистанцията само заради началото на летния сезон. В същото време ниските температури през есенните и зимните месеци допринасят за увеличаване на заболеваемостта.

Известно е, че факторите на околната среда влияят върху инфекциозни патогени като грипни вируси и други коронавируси. Например, високите температури и ниската влажност намаляват предаването на въздушни капчици през дихателните пътища, предотвратявайки разпространението на грип.

Високите температури инактивират и други коронавируси във въздуха и на повърхностите. Несигурността обаче продължи дълго време по отношение на ТОРС-CoV-2.

Въпреки горещия климат на Индия, Бразилия и Иран, тези страни имат висок процент на заболеваемост, тъй като плътността на населението има по-голямо влияние върху предаването, отколкото самото време. При блокиране, когато контактът между хората е ограничен, ефектът от температурата върху предаването на вируса се оказа слаб, коментират учените.