Екстрактът от пелин е ефективен срещу коронавирус, доказаха учени от Дания и Германия в лабораторни тестове. Научна статия е публикувана в Scientific Reports.

Изследователите са тествали ефикасността на артемизинин, съдържащ се в пелина, неговите производни артесунат и артеметер и простият екстракт от Artemisia annua върху човешки клетки.

Установено било, че всички съединения са много успешни в потискането на вируса. Artesunate се оказал най-ефективен, последван от артеметер, екстракт от Artemisia annua и артемизинин. Вярно е, както подчертават учените, тези вещества могат да помогнат само след като човек се е заразил.

В нашето проучване ние потвърждаваме ефективността на лечението на два европейски щама на SARS-CoV-2, базирано на артемизинин, отбелязва изданието. В близко бъдеще учените планират да започнат клинични изпитвания на производни на артемизинина.

Неотдавна изследователи от Колумбийския университет, Вашингтонския университет и Политехническия институт в Уорчестър доказаха, че топлият воден екстракт от листата на Artemisia annua имат антивирусна активност срещу SARS-CoV-2.