Желязодефицитната анемия е най-често срещаният тип анемия в света. Това е патологично състояние, характеризиращо се с намаляване на нивото на еритроцитите и хемоглобина до 100 g / l при жените, до 120 при мъжете, сочат данните.

  • Недостигът на желязо може да бъде резултат от загуба на кръв - кървене от носа, тежка менструация, стомашно-чревна, бъбречна патология, която е придружена от хематурия;
  • Масивна загуба на кръв - обширни изгаряния, наранявания, неконтролирано даряване;
  • Намаляване на нивото на абсорбираното желязо - хелминтна инвазия, сенилна възраст, проблеми със стомашно-чревния тракт;
  • Дефицит на прием на желязо - неправилно подбрана диета, гладуване, вегетарианство;
  • Повишаване на нивото на основното желязо - бременност, кърмене, активен растеж в юношеска възраст, чести ТОРС.
  • Както и нарушения в мембраната на еритроцитите, свързани с процеса на хематопоеза. Тумори, излагане на инхибитори, генетика или проблеми с костния мозък могат също да допринесат за анемия.

Какво е значението на желязото и неговите функции в организма

Желязото е основен елемент за хемопоезата. Около 70 процента от желязото в човешкото тяло се намира в червените кръвни клетки, наречени хемоглобин, и в мускулните клетки, наречени миоглобин.

Хемоглобинът е необходим за пренасяне на кислород в кръвта от белите дробове до тъканите.

Миоглобинът в мускулните клетки получава, съхранява, транспортира и освобождава кислород.

При анемия количеството хемоглобин намалява, което може да доведе до хипоксия на органи и тъкани, тъй като малко количество кислород се доставя до клетките. Това представлява голяма опасност за мозъка, тъй като нервните клетки умират по време на хипоксия, което впоследствие води до деградация на личността.

Защо все още е необходимо да се знае съдържанието на желязо в храната и с какво е полезно за организма? Желязото е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. То е част от някои протеини, необходими за дишането и енергийния метаболизъм, а също така присъства като компонент на ензими, участващи в синтеза на колаген и някои невротрансмитери.

Около една четвърт от цялото желязо в тялото се съхранява като феритин, който се намира в клетките и циркулира в кръвта. Средният възрастен мъж има около 1000 mg складирано желязо (достатъчно за около три години), докато жените имат средно само около 300 mg (достатъчно за около шест месеца).

Когато приемът на желязо е хронично нисък, запасите от желязо могат да се изчерпят. Това ще доведе до намаляване на нивата на хемоглобина. Пряка последица ще бъде развитието на желязодефицитна анемия.