Така наречените бързи тестове за коронавирус са по-склонни да дадат фалшиви положителни резултати, отколкото правилни. Това са резултатите от двуседмичен бърз тест в Обединеното кралство, проведен в местни училища.

Властите на Обединеното кралство се надявали да тестват цялото население за коронавирус два пъти седмично чрез така наречените бързи тестове, които ще се правят у дома. Пилотната програма стартира през март тази година за ученици. И сега статистиката на Министерството на здравеопазването показа, че 6 от всеки 10 положителни теста за коронавирус, които са взети от 4 до 17 май, дават фалшиво положителни резултати. Те не били потвърдени по-късно в хода на PCR диагностиката, което е златният стандарт в медицината.

Следователно значителен брой деца били оставени напразно у дома за самоизолация. Така от 1050 положителни теста 605 са фалшиво положителни, което е 58%. Невъзможно е да се тества цялото население с такава ужасяваща неточност, тъй като това ще доведе до изкривена статистика и ще принуди милиони хора да седят напразно у дома или ще провокира нови ограничения.

Многобройни проучвания показват в миналото, че комплектите за бързо тестване в дома са много по-малко точни, когато хората ги изпълняват сами. Изтичането на имейли от английското министерство на здравеопазването миналата седмица показа, че подобни бързи тестове могат да открият не повече от 10% (!) от истински заболелите. Но властите няма да могат да проведат експресни тестове на всички 60 милиона британци, използващи PCR диагностика - те не разполагат с такива неизчерпаеми ресурси, пише The Daily Mail.