Пиенето на бира в умерени количества може да подобри здравето на червата и имунната система, сочи ново проучване на британски учени. Независимо дали става въпрос за чаша вино с храна или халба бира в местния пъб, британците обичат да се наслаждават на питие от време на време.
Проучване показа
ло, че популярната напитка може да засили имунната система на тялото ви, като същевременно е от полза за червата ви.
От полифеноли до фибри, някои от съставките в златната напитка могат да стимулират растежа на полезните чревни бактерии.
Доказано чило още, че алкохолната напитка е дори по-ефективна от пробиотиците, когато се консумира умерено. Пробиотиците помагат за възстановяване на здрав чревен микробиом и се борят с останалите лоши бактерии, коментират експертите.
Като дългогодишна ферментирала напитка, бирата е богата на много незаменими аминокиселини, витамини, микроелементи и биологично активни вещества, които участват в регулирането на много физиологични функции на човека.
Полифенолите в малца и бирения хмел също са важни активни съединения, които взаимодействат двупосочно с чревния микробиом.
Поради трансформацията на субстратите на бирата, образуването на биологично активни крайни продукти и наличието на микроорганизми, някои от нейните компоненти имат „подобен“ или дори по-голям ефект от пробиотиците.